Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Influence of Education and Emotions on Sweetening in University Students

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216208%3A11210%2F22%3A10458521" target="_blank" >RIV/00216208:11210/22:10458521 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://verso.is.cuni.cz/pub/verso.fpl?fname=obd_publikace_handle&handle=nMKMxcL.oP" target="_blank" >https://verso.is.cuni.cz/pub/verso.fpl?fname=obd_publikace_handle&handle=nMKMxcL.oP</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    slovinština

  • Název v původním jazyce

    Vliv vzdělání a emocí na slazení u studentů vysokých škol

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Tato studie se zaměřuje na vzorce konzumace cukru a sladkých výrobků českými vysokoškolskými studenty během druhé vlny pandemie Covid-19 (zima 2020/2021). Zkoumali jsme různé vztahy mezi cukrem, dalšími sladidly a pocity studentů po jejich konzumaci, způsoby slazení a osvětou o vlivu cukru na lidský organismus. Výzkumný vzorek tvořilo 579 studentů (ve věku 18-29 let) z českých vysokých škol z celé České republiky. Naše zjištění ukázala, že spotřeba cukru v teplých nápojích se během pandemie snížila o 30 % ve srovnání se studiemi a výsledky z roku 2019. Pokud jde o nápoje slazené cukrem a ochucené pivo, jejich spotřeba byla vyšší právě ve věkové skupině 18-29 let než u mladší generace (11-15 let). Množství vypitých nealkoholických nápojů u studentů ovlivňovalo především vzdělání otce a další faktory. Dále se na spotřebě většiny mladých respondentů, které průzkum oslovil, podílelo spojení konzumace sladkých výrobků s pozitivními sociálními a psychickými stavy.

  • Název v anglickém jazyce

    Influence of Education and Emotions on Sweetening in University Students

  • Popis výsledku anglicky

    This study focuses on Czech university students and the patterns regarding their consumption of sugar and sweet products during the second wave of the Covid-19 pandemic (winter 2020/2021). We investigated various relationships between sugar, other sweeteners, and the students&apos; after-consumption feelings, sweetening practices, and education about sugar. The research sample constituted 579 students (aged 18-29) from Czech universities across the country. Our findings have shown that the consumption of sugar in hot drinks decreased during the pandemic by 30% compared to the studies and results from 2019. As for sugar-sweetened drinks and flavored beer, their consumption was higher - in this age group - than in the younger generation (11-15 years). The amount of soft drinks consumed by the students was mainly influenced by the father&apos;s education and other factors. In addition, the association of consumption of sweet products with positive social and psychological states also contributed to the consumption of most of the young respondents surveyed.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    50101 - Psychology (including human - machine relations)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2022

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Listy cukrovarnické a řepařské

  • ISSN

    1210-3306

  • e-ISSN

    1805-9708

  • Svazek periodika

    138

  • Číslo periodika v rámci svazku

    12

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    407-411

  • Kód UT WoS článku

    000900260700004

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85146469942