Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Použití rostlinných homogenátů na snížení obsahu přidaného cukru v ochucených fermentovaných mléčných výrobcích

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F24%3AN0000052" target="_blank" >RIV/00027022:_____/24:N0000052 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/00027022:_____/22:N0000033

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Použití rostlinných homogenátů na snížení obsahu přidaného cukru v ochucených fermentovaných mléčných výrobcích

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Výsledky práce ukazují možnost snížení obsahu přidaného cukru ve fermentovaných mléčných výrobcích s využitím rostlinných homogenátů z květů růže, bezu a jetele. Květy rostlin představují bohatý zdroj biologicky aktivních látek, obsahují esenciální oleje s významnými zdravotními účinky a mají příjemnou, jemně nasládlou chuť. Takto obohacená potravina patří mezi funkční potraviny. Při použití květových homogenátů stačí k dosažení optimální sladké chutí méně cukru. Cukr je také možné nahradit alternativními sladidly, např. cukernými alkoholy nebo sirupy, jejichž množství pro dosažení sladké chuti výrobku je rovněž nižší. Výsledný produkt může být dále obohacen rozpustnou vlákninou na zvýšení jeho nutriční hodnoty.

  • Název v anglickém jazyce

    Use of plant homogenates to reduce added sugar content in flavored fermented milk products

  • Popis výsledku anglicky

    The results of the work show the possibility of reducing the content of added sugar in fermented milk products using plant-based product homogenates from rose, elder and clover flowers. Plant flowers are a rich source of biologically active substances, they contain essential oils with significant health effects and have a pleasant, slightly sweet taste. Food enriched in this way belongs to the functional category foodstuffs. When using flower homogenates, less sugar is enough to achieve optimal sweet taste. Sugar can also be substituted alternative sweeteners, e.g. sugar alcohols or syrups, the amount of which to achieve the sweet taste of the product is also lower. The resulting product can be further enriched with soluble fiber to increase its nutritional value.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2024

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů