Použití rostlinných homogenátů na snížení obsahu přidaného cukru v ochucených fermentovaných mléčných výrobcích
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F24%3AN0000052" target="_blank" >RIV/00027022:_____/24:N0000052 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/00027022:_____/22:N0000033
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Použití rostlinných homogenátů na snížení obsahu přidaného cukru v ochucených fermentovaných mléčných výrobcích
Popis výsledku v původním jazyce
Výsledky práce ukazují možnost snížení obsahu přidaného cukru ve fermentovaných mléčných výrobcích s využitím rostlinných homogenátů z květů růže, bezu a jetele. Květy rostlin představují bohatý zdroj biologicky aktivních látek, obsahují esenciální oleje s významnými zdravotními účinky a mají příjemnou, jemně nasládlou chuť. Takto obohacená potravina patří mezi funkční potraviny. Při použití květových homogenátů stačí k dosažení optimální sladké chutí méně cukru. Cukr je také možné nahradit alternativními sladidly, např. cukernými alkoholy nebo sirupy, jejichž množství pro dosažení sladké chuti výrobku je rovněž nižší. Výsledný produkt může být dále obohacen rozpustnou vlákninou na zvýšení jeho nutriční hodnoty.
Název v anglickém jazyce
Use of plant homogenates to reduce added sugar content in flavored fermented milk products
Popis výsledku anglicky
The results of the work show the possibility of reducing the content of added sugar in fermented milk products using plant-based product homogenates from rose, elder and clover flowers. Plant flowers are a rich source of biologically active substances, they contain essential oils with significant health effects and have a pleasant, slightly sweet taste. Food enriched in this way belongs to the functional category foodstuffs. When using flower homogenates, less sugar is enough to achieve optimal sweet taste. Sugar can also be substituted alternative sweeteners, e.g. sugar alcohols or syrups, the amount of which to achieve the sweet taste of the product is also lower. The resulting product can be further enriched with soluble fiber to increase its nutritional value.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2024
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů