Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Reflexe cukru jako koření i medicíny ve středověku

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43310%2F24%3A43924159" target="_blank" >RIV/62156489:43310/24:43924159 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.cukr-listy.cz/on_line/2024/PDF/276-282.pdf" target="_blank" >http://www.cukr-listy.cz/on_line/2024/PDF/276-282.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Reflexe cukru jako koření i medicíny ve středověku

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Článek pojednává o historii vnímání cukru od antiky po středověk. Autor ukazuje, jak lze změny ve společnosti ukázat na změnách reflexe stravovacích přístupů ke sladké chuti. Středověká společnost byla ovlivněná nejednoznačným postojem k cukru a obecně ke sladkému. Na jedné straně byla sladká chuť spojená s představou duševní malátnosti, která odporuje náboženské oddanosti křesťanské víře, na druhou stranu byl popis sladké chuti často symbolicky využíván v Bibli jako alegorie odměny za silnou víru. Cukr si postupně stal nezbytným v lékárnictví jako medikament, a především sladidlem při přípravě pokrmů. Středověký obchod mezi Evropou a arabskými sousedy, rozvoj městského obchodu a mezinárodní propojení nakonec otevřely cestu cukrové třtině do Evropy. Evropští obchodníci se naučili vyrábět cukr sami a technologické znalosti či znalosti z organizace výroby třtinového cukru zužitkovali od 16. století na nově objevených územích v Americe. Přenesení znalostí znamenalo předstupeň průmyslové revoluce a středověké koncepty vnímání cukru byly zapomenuty. Tento článek přináší proto stručný přehled středověkého myšlení o cukru a sladké chuti.

  • Název v anglickém jazyce

    Reflection on Sugar as Spice and Medicine in Middle Ages

  • Popis výsledku anglicky

    This article discusses the history of the perception of sugar from antiquity to the Middle Ages. The author shows how changes in society can be demonstrated by changes in the reflection of dietary attitudes towards sweet taste. Medieval society was influenced by ambiguous attitudes towards sugar and sweets in general. On one hand, sweet taste was associated with the risk of mental malaise, which contradicted religious devotion to the Christian faith; on the other hand, the description of sweet taste was often used symbolically in the Bible as an allegory of reward for strong faith. Sugar, however, found its way into pharmacy as a medicine and, above all, as a sweetener. Medieval trade between Europe and its Arab neighbours and the development of urban and international trade eventually opened the way for sugar cane to enter Europe. European merchants learned to produce sugar and, from the 16th century onwards, took their technological knowledge or knowledge of the organisation of cane sugar production to the newly discovered territories in America. The transfer of knowledge was the precursor to the Industrial Revolution and medieval concepts of sugar were forgotten. This article therefore provides a brief overview of medieval mindset regarding sugar and sweet taste.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    60101 - History (history of science and technology to be 6.3, history of specific sciences to be under the respective headings)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2024

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Listy cukrovarnické a řepařské

  • ISSN

    1210-3306

  • e-ISSN

    1805-9708

  • Svazek periodika

    140

  • Číslo periodika v rámci svazku

    7-8

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    276-282

  • Kód UT WoS článku

    001335047000010

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85200662640