Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Průkaz falšování slunečnicového a sojového oleje přídavkem oleje řepkového

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F99%3A00000203" target="_blank" >RIV/00027022:_____/99:00000203 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Průkaz falšování slunečnicového a sojového oleje přídavkem oleje řepkového

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Erucic acid, alfa-linolenic acid and brassaicasterol were tested as markers proving the adulteration of sunflower and soybean oils with rapeseed oil. The results of the analyses of plant oils showed that erucic acid can only be used as a marker of such adulteration by massive additions of rapeseed oil. Thereason of this is its low and fluctuating content in oils produced from non-erucic rapeseed (rapeseed oils in quality "00" - averaging 0.4 % of total fatty acids).This was a source of difficulties in cases where low additions of rapeseed oil were determined and the content of erucic acid fluctuated near the detection limit of the analytical method used. Similarly, alfa-linolenic acid can only be used as a supporting marker of the presence of rapeseedoil, due to the permitted range of its content in suflower oil. Brassicasterol appeared as a highly indicative marker, which was lacking in both sunflower and soybean oils, but was found in rapeseed oil, averaging 1400 mg/kg. oybean oils,

  • Název v anglickém jazyce

    Průkaz falšování slunečnicového a sojového oleje přídavkem oleje řepkového

  • Popis výsledku anglicky

    Erucic acid, alfa-linolenic acid and brassaicasterol were tested as markers proving the adulteration of sunflower and soybean oils with rapeseed oil. The results of the analyses of plant oils showed that erucic acid can only be used as a marker of such adulteration by massive additions of rapeseed oil. Thereason of this is its low and fluctuating content in oils produced from non-erucic rapeseed (rapeseed oils in quality "00" - averaging 0.4 % of total fatty acids).This was a source of difficulties in cases where low additions of rapeseed oil were determined and the content of erucic acid fluctuated near the detection limit of the analytical method used. Similarly, alfa-linolenic acid can only be used as a supporting marker of the presence of rapeseedoil, due to the permitted range of its content in suflower oil. Brassicasterol appeared as a highly indicative marker, which was lacking in both sunflower and soybean oils, but was found in rapeseed oil, averaging 1400 mg/kg. oybean oils,

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/EP7144" target="_blank" >EP7144: Analytické metody pro zajištění průkazu falšování v systému kontroly jakosti potravin ČR a využití metod na bázi kapalinové a plynové chromatografie</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    1999

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Czech J. Food Sci.

  • ISSN

    1212-1800

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    1999

  • Číslo periodika v rámci svazku

    5

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus