Průkaz falšování slunečnicového a sojového oleje přídavkem oleje řepkového
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F99%3A00000203" target="_blank" >RIV/00027022:_____/99:00000203 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Průkaz falšování slunečnicového a sojového oleje přídavkem oleje řepkového
Popis výsledku v původním jazyce
Erucic acid, alfa-linolenic acid and brassaicasterol were tested as markers proving the adulteration of sunflower and soybean oils with rapeseed oil. The results of the analyses of plant oils showed that erucic acid can only be used as a marker of such adulteration by massive additions of rapeseed oil. Thereason of this is its low and fluctuating content in oils produced from non-erucic rapeseed (rapeseed oils in quality "00" - averaging 0.4 % of total fatty acids).This was a source of difficulties in cases where low additions of rapeseed oil were determined and the content of erucic acid fluctuated near the detection limit of the analytical method used. Similarly, alfa-linolenic acid can only be used as a supporting marker of the presence of rapeseedoil, due to the permitted range of its content in suflower oil. Brassicasterol appeared as a highly indicative marker, which was lacking in both sunflower and soybean oils, but was found in rapeseed oil, averaging 1400 mg/kg. oybean oils,
Název v anglickém jazyce
Průkaz falšování slunečnicového a sojového oleje přídavkem oleje řepkového
Popis výsledku anglicky
Erucic acid, alfa-linolenic acid and brassaicasterol were tested as markers proving the adulteration of sunflower and soybean oils with rapeseed oil. The results of the analyses of plant oils showed that erucic acid can only be used as a marker of such adulteration by massive additions of rapeseed oil. Thereason of this is its low and fluctuating content in oils produced from non-erucic rapeseed (rapeseed oils in quality "00" - averaging 0.4 % of total fatty acids).This was a source of difficulties in cases where low additions of rapeseed oil were determined and the content of erucic acid fluctuated near the detection limit of the analytical method used. Similarly, alfa-linolenic acid can only be used as a supporting marker of the presence of rapeseedoil, due to the permitted range of its content in suflower oil. Brassicasterol appeared as a highly indicative marker, which was lacking in both sunflower and soybean oils, but was found in rapeseed oil, averaging 1400 mg/kg. oybean oils,
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/EP7144" target="_blank" >EP7144: Analytické metody pro zajištění průkazu falšování v systému kontroly jakosti potravin ČR a využití metod na bázi kapalinové a plynové chromatografie</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
1999
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Czech J. Food Sci.
ISSN
1212-1800
e-ISSN
—
Svazek periodika
1999
Číslo periodika v rámci svazku
5
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—