Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Analysis of triglycerides in butter, plant oils, and adulterated butter with LPGC-MS

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216208%3A11310%2F18%3A10378790" target="_blank" >RIV/00216208:11310/18:10378790 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/00064165:_____/18:10378790

  • Výsledek na webu

    <a href="https://doi.org/10.1007/s00706-018-2228-5" target="_blank" >https://doi.org/10.1007/s00706-018-2228-5</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1007/s00706-018-2228-5" target="_blank" >10.1007/s00706-018-2228-5</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Analysis of triglycerides in butter, plant oils, and adulterated butter with LPGC-MS

  • Popis výsledku v původním jazyce

    This work is focused on the detection of butter adulteration by sunflower and rapeseed oils using low pressure gas chromatography mass spectrometry (LPGC-MS). The method is based on simple dissolution of triglycerides from butter samples in chloroform and their direct analysis with LPGC-MS. The method allows the detection of characteristic triglycerides as butter adulteration markers and their quantification in different samples, with the possibility to quantify plant oil addition to butter at 0.45% level (using m/z = 600.4 for rapeseed oil) and 0.15% for sunflower oil (using m/z = 598.4). Ten different commercial butters were tested for the presence of sunflower and rapeseed oil. Interestingly, the addition of rapeseed oil up to 1.2% was recorded in one butter brand. [GRAPHICS] .

  • Název v anglickém jazyce

    Analysis of triglycerides in butter, plant oils, and adulterated butter with LPGC-MS

  • Popis výsledku anglicky

    This work is focused on the detection of butter adulteration by sunflower and rapeseed oils using low pressure gas chromatography mass spectrometry (LPGC-MS). The method is based on simple dissolution of triglycerides from butter samples in chloroform and their direct analysis with LPGC-MS. The method allows the detection of characteristic triglycerides as butter adulteration markers and their quantification in different samples, with the possibility to quantify plant oil addition to butter at 0.45% level (using m/z = 600.4 for rapeseed oil) and 0.15% for sunflower oil (using m/z = 598.4). Ten different commercial butters were tested for the presence of sunflower and rapeseed oil. Interestingly, the addition of rapeseed oil up to 1.2% was recorded in one butter brand. [GRAPHICS] .

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10406 - Analytical chemistry

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Monatshefte für Chemie - Chemical Monthly

  • ISSN

    0026-9247

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    149

  • Číslo periodika v rámci svazku

    9

  • Stát vydavatele periodika

    AT - Rakouská republika

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    1573-1578

  • Kód UT WoS článku

    000442501400012

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85051633027