Analysis of triglycerides in butter, plant oils, and adulterated butter with LPGC-MS
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216208%3A11310%2F18%3A10378790" target="_blank" >RIV/00216208:11310/18:10378790 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/00064165:_____/18:10378790
Výsledek na webu
<a href="https://doi.org/10.1007/s00706-018-2228-5" target="_blank" >https://doi.org/10.1007/s00706-018-2228-5</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.1007/s00706-018-2228-5" target="_blank" >10.1007/s00706-018-2228-5</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Analysis of triglycerides in butter, plant oils, and adulterated butter with LPGC-MS
Popis výsledku v původním jazyce
This work is focused on the detection of butter adulteration by sunflower and rapeseed oils using low pressure gas chromatography mass spectrometry (LPGC-MS). The method is based on simple dissolution of triglycerides from butter samples in chloroform and their direct analysis with LPGC-MS. The method allows the detection of characteristic triglycerides as butter adulteration markers and their quantification in different samples, with the possibility to quantify plant oil addition to butter at 0.45% level (using m/z = 600.4 for rapeseed oil) and 0.15% for sunflower oil (using m/z = 598.4). Ten different commercial butters were tested for the presence of sunflower and rapeseed oil. Interestingly, the addition of rapeseed oil up to 1.2% was recorded in one butter brand. [GRAPHICS] .
Název v anglickém jazyce
Analysis of triglycerides in butter, plant oils, and adulterated butter with LPGC-MS
Popis výsledku anglicky
This work is focused on the detection of butter adulteration by sunflower and rapeseed oils using low pressure gas chromatography mass spectrometry (LPGC-MS). The method is based on simple dissolution of triglycerides from butter samples in chloroform and their direct analysis with LPGC-MS. The method allows the detection of characteristic triglycerides as butter adulteration markers and their quantification in different samples, with the possibility to quantify plant oil addition to butter at 0.45% level (using m/z = 600.4 for rapeseed oil) and 0.15% for sunflower oil (using m/z = 598.4). Ten different commercial butters were tested for the presence of sunflower and rapeseed oil. Interestingly, the addition of rapeseed oil up to 1.2% was recorded in one butter brand. [GRAPHICS] .
Klasifikace
Druh
J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science
CEP obor
—
OECD FORD obor
10406 - Analytical chemistry
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Monatshefte für Chemie - Chemical Monthly
ISSN
0026-9247
e-ISSN
—
Svazek periodika
149
Číslo periodika v rámci svazku
9
Stát vydavatele periodika
AT - Rakouská republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
1573-1578
Kód UT WoS článku
000442501400012
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-85051633027