Statistical evaluation of triacylglycerol composition by HPLC/APCI-MS
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216275%3A25310%2F09%3A00008478" target="_blank" >RIV/00216275:25310/09:00008478 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Statistical evaluation of triacylglycerol composition by HPLC/APCI-MS
Popis výsledku v původním jazyce
The statistical evaluation of triacylglycerol profiles in plant oils based on HPLC/MS analysis permits differentiation based on the multidimensional data matrix. The data set of 93 oils from 60 plants composed from 355 triacylglycerols is evaluated usingthe principal component analysis (PCA). Similarities among some plant oils are visualized by the formation of clusters in the PCA plot. The authentication of plant oils is tested with model samples of olive oil adulterated with sunflower oil at different concentration levels. Our HPLC/MS method using the statistical multivariate data analysis of large data matrix enables a clear identification of adulterated olive oils from 1% of added sunflower oil as an adulterant.
Název v anglickém jazyce
Statistical evaluation of triacylglycerol composition by HPLC/APCI-MS
Popis výsledku anglicky
The statistical evaluation of triacylglycerol profiles in plant oils based on HPLC/MS analysis permits differentiation based on the multidimensional data matrix. The data set of 93 oils from 60 plants composed from 355 triacylglycerols is evaluated usingthe principal component analysis (PCA). Similarities among some plant oils are visualized by the formation of clusters in the PCA plot. The authentication of plant oils is tested with model samples of olive oil adulterated with sunflower oil at different concentration levels. Our HPLC/MS method using the statistical multivariate data analysis of large data matrix enables a clear identification of adulterated olive oils from 1% of added sunflower oil as an adulterant.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
CB - Analytická chemie, separace
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2009
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Lipid Technology
ISSN
0956-666X
e-ISSN
—
Svazek periodika
21
Číslo periodika v rámci svazku
11/12
Stát vydavatele periodika
DE - Spolková republika Německo
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—