Effects of Temperature and Pressure on Hemp Oil Filtration Parameters and Peroxide Number
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027031%3A_____%2F23%3AN0000068" target="_blank" >RIV/00027031:_____/23:N0000068 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/62156489:43510/23:43923785
Výsledek na webu
<a href="https://www.mdpi.com/2227-9717/11/8/2281" target="_blank" >https://www.mdpi.com/2227-9717/11/8/2281</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.3390/pr11082281" target="_blank" >10.3390/pr11082281</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Effects of Temperature and Pressure on Hemp Oil Filtration Parameters and Peroxide Number
Popis výsledku v původním jazyce
This article focuses on the quality of hemp oil processing, specifically the filtration that is an important part of the technological procedure of processing vegetable oils. The aim of the research was to determine the effects of pressure and temperature on the filtration parameters when using plate filters. The research was carried out on an experimental measuring device with adjustable static pressure. The qualitative properties of the oil were observed in terms of analytical composition, microbial content, and changes in peroxide value as the indicator of oxidation stability. The change in pressure affected the oil flow rate, especially at lower pressure values. The increase in temperature of the filtered oil had a negative impact on the oxidation stability.
Název v anglickém jazyce
Effects of Temperature and Pressure on Hemp Oil Filtration Parameters and Peroxide Number
Popis výsledku anglicky
This article focuses on the quality of hemp oil processing, specifically the filtration that is an important part of the technological procedure of processing vegetable oils. The aim of the research was to determine the effects of pressure and temperature on the filtration parameters when using plate filters. The research was carried out on an experimental measuring device with adjustable static pressure. The qualitative properties of the oil were observed in terms of analytical composition, microbial content, and changes in peroxide value as the indicator of oxidation stability. The change in pressure affected the oil flow rate, especially at lower pressure values. The increase in temperature of the filtered oil had a negative impact on the oxidation stability.
Klasifikace
Druh
J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK21010151" target="_blank" >QK21010151: Získávání rostlinných olejů pomocí moderních metod</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2023
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Processes
ISSN
2227-9717
e-ISSN
—
Svazek periodika
11
Číslo periodika v rámci svazku
8
Stát vydavatele periodika
CH - Švýcarská konfederace
Počet stran výsledku
11
Strana od-do
2281
Kód UT WoS článku
001056365300001
EID výsledku v databázi Scopus
—