Srovnání nejvíce zastoupených typů konvenčních dojíren z pohledu obsluhy a produktivity práce
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027031%3A_____%2F23%3AN0000090" target="_blank" >RIV/00027031:_____/23:N0000090 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/00027031:_____/22:N0000092
Výsledek na webu
<a href="http://www.agritech.cz/clanky/2023-1-1.pdf" target="_blank" >http://www.agritech.cz/clanky/2023-1-1.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Srovnání nejvíce zastoupených typů konvenčních dojíren z pohledu obsluhy a produktivity práce
Popis výsledku v původním jazyce
Článek se zabývá srovnáním nejvíce zastoupených typů konvenčních dojíren podle počtu ustájených a dojených zvířat na území ČR z pohledu produktivity práce. Dílčí sledování proběhla na farmách s různým počtem krav dojených v kruhové, rybinové a paralelní dojírně s různou kapacitou dojicích stání. Sledování bylo zaměřeno na využití pracovní síly pouze v rámci prostoru dojírny a čekárny, a to v rámci druhé denní směny. Pro srovnání byly zvoleny hodnoty průměrného nádoje za dané dojení doplněné o průměrný denní nádoj na dojnici za předchozí týden, délka celého dojení, průměrná délka dojení na dojnici a přepočtená efektivita využití pracovní síly v počtu podojených dojnic na jednu osobu za hodinu práce a v počtu nadojeného mléka v kg na jednu osobu za hodinu práce. Nejvyšší průchodnost dojírnou a efektivita práce byla zjištěna u kruhové dojírny, kde bylo přepočteno na hodinu práce jednoho pracovníka dojírny podojeno nejvíce zvířat s nejvyšším nádojem, následovala paralelní dojírna a nejhůře v tomto ohledu dopadla dojírna rybinová. Srovnání různých typů konvenčních dojíren na různých farmách z pohledu produktivity práce je velmi problematické a do jisté míry snad ani není účelné, protože se jednotlivé typy dojíren liší nejen určením podle velikosti stáda dojeného skotu, ale i úrovní technického vybavení, úrovní managementu atp. Uvedené srovnání je spíše akademickou úvahou o efektivním využití drahé a nedostatkové pracovní síly, kde na jednu stranu je možné využít pracovníka po větší část pracovní směny za současného využití potenciálu dojírny a maximalizace velikosti stáda a produkce mléka, nebo je možné jít i cestou flexibility využití pracovníka dojírny i na jiné práci na farmě, v případě, že není potenciál dojírny zcela využit a existuje rezerva ve velikosti stáda.
Název v anglickém jazyce
Comparison of the most represented types of conventional milking parlours from the point of view of workers and work productivity
Popis výsledku anglicky
The article brings comparison of the most represented types of conventional milking parlours by number of housed and milked cows in the Czech Republic from the perspective of work productivity. The partial observations took place on the farms with different number of milked cows in a rotary, herringbone and parallel parlour with different capacity of milking stalls. The monitoring was focused on use of labor only in the area of milking parlour and the waiting room during the second shift. For the comparison, there was selected the value of the average milk yield for a given milking, supplemented by the average daily milk yield per cow for the previous week, the length of the entire milking, the average length of milking per cow, and the recalculated effectiveness of the use of labor force in the number of cows milked per person per hour of work and in the amount of milk in kg per person per hour of work. The highest throughput of the milking parlour and the efficiency of work was found at the rotary milking parlour, where the highest number of animals with the highest milk yield were milked per hour of work of one milking parlour worker, followed by the side-by-side milking parlour, and the worst from this point of view was the herringbone parlour. Comparison of the different types of conventional milking parlours on different farms from the point of view of labor productivity is very problematic and to a certain extent perhaps not even expedient, because individual types of milking parlours differ not only in terms of the size of the herd of milked cattle, but also in the technical equipment level, management level etc. The given comparison is rather an academic consideration of the effective use of expensive and scarce labor, where on the one hand it is possible to use a worker for a greater part of the work shift while simultaneously using the potential of the milking parlour and maximizing the size of the herd and milk production, or it is possible to go the route of flexibility in the use of the milking parlour worker also for other work in the farm, in case the potential of the milking parlour is not fully utilized and there is a reserve in the size of the herd.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2023
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
AGRITECH SCIENCE
ISSN
1802-8942
e-ISSN
—
Svazek periodika
17
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
1-5
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—