Hodnocení uhlíkové stopy vinohradnické produkce v podmínkách ČR
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027031%3A_____%2F24%3AN0000029" target="_blank" >RIV/00027031:_____/24:N0000029 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.vuzt.cz" target="_blank" >http://www.vuzt.cz</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Hodnocení uhlíkové stopy vinohradnické produkce v podmínkách ČR
Popis výsledku v původním jazyce
Článek. Odborný časopis pro vinohradníky, vinaře a ovocnáře Vinař - sadař. 2024, č. 5, str. 8 - 10. Pro udržitelnou vinohradnickou produkci hraje významnou roli především spotřeba energie a emise skleníkových plynů. V článku jsou shrnuty úvodní výsledky hodnocení emisí skleníkových plynů v podmínkách konvenčního, integrovaného a ekologického systému pěstování révy vinné. Výsledky získané na základě sběru širokého okruhu vstupních dat byly zpracovány s využitím modelovacího software AGROTEKIS. Reálnou úsporu emisí CO2 u vinic lze vidět ve výběru strojní soupravy se snížením energetické náročností, snížení četnosti operací a hloubky zpracování půdního profilu, úpravě dávek minerálních hnojiv a ochranných postřiků. Výsledné emise CO2ekv na 1 t produkce byly u konvenční produkce 162 kg CO2ekv, u integrovaného systému 157 kg CO2ekv a u ekologické produkce 246 kg CO2ekv.
Název v anglickém jazyce
Evaluation of the carbon footprint of vineyard production in the conditions of the Czech Republic
Popis výsledku anglicky
Article. Professional magazine for vine growers, winegrowers and fruit growers Vinař - sadař. 2024, No. 5, pp. 8 - 10. For sustainable viticulture production, energy consumption and greenhouse gas emissions play a significant role. The article summarizes the initial results of the assessment of greenhouse gas emissions under the conditions of conventional, integrated and organic grapevine growing systems. The results obtained based on the collection of a wide range of input data were processed using the AGROTEKIS modeling software. Real savings in CO2 emissions in vineyards can be seen in the selection of machinery with reduced energy requirements, reduced frequency of operations and depth of soil profile processing, adjustment of mineral fertilizer doses and protective sprays. The resulting CO2eq emissions per 1 t of production were 162 kg CO2eq for conventional production, 157 kg CO2eq for the integrated system and 246 kg CO2eq for organic production.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
20704 - Energy and fuels
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QL24020280" target="_blank" >QL24020280: Uhlíkové zemědělství a stanovení a úspory emisí skleníkových plynů ze zemědělské výroby</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2024
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů