Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Hodnocení uhlíkové stopy vinohradnické produkce v podmínkách ČR

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027031%3A_____%2F24%3AN0000029" target="_blank" >RIV/00027031:_____/24:N0000029 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.vuzt.cz" target="_blank" >http://www.vuzt.cz</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Hodnocení uhlíkové stopy vinohradnické produkce v podmínkách ČR

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Článek. Odborný časopis pro vinohradníky, vinaře a ovocnáře Vinař - sadař. 2024, č. 5, str. 8 - 10. Pro udržitelnou vinohradnickou produkci hraje významnou roli především spotřeba energie a emise skleníkových plynů. V článku jsou shrnuty úvodní výsledky hodnocení emisí skleníkových plynů v podmínkách konvenčního, integrovaného a ekologického systému pěstování révy vinné. Výsledky získané na základě sběru širokého okruhu vstupních dat byly zpracovány s využitím modelovacího software AGROTEKIS. Reálnou úsporu emisí CO2 u vinic lze vidět ve výběru strojní soupravy se snížením energetické náročností, snížení četnosti operací a hloubky zpracování půdního profilu, úpravě dávek minerálních hnojiv a ochranných postřiků. Výsledné emise CO2ekv na 1 t produkce byly u konvenční produkce 162 kg CO2ekv, u integrovaného systému 157 kg CO2ekv a u ekologické produkce 246 kg CO2ekv.

  • Název v anglickém jazyce

    Evaluation of the carbon footprint of vineyard production in the conditions of the Czech Republic

  • Popis výsledku anglicky

    Article. Professional magazine for vine growers, winegrowers and fruit growers Vinař - sadař. 2024, No. 5, pp. 8 - 10. For sustainable viticulture production, energy consumption and greenhouse gas emissions play a significant role. The article summarizes the initial results of the assessment of greenhouse gas emissions under the conditions of conventional, integrated and organic grapevine growing systems. The results obtained based on the collection of a wide range of input data were processed using the AGROTEKIS modeling software. Real savings in CO2 emissions in vineyards can be seen in the selection of machinery with reduced energy requirements, reduced frequency of operations and depth of soil profile processing, adjustment of mineral fertilizer doses and protective sprays. The resulting CO2eq emissions per 1 t of production were 162 kg CO2eq for conventional production, 157 kg CO2eq for the integrated system and 246 kg CO2eq for organic production.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    20704 - Energy and fuels

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QL24020280" target="_blank" >QL24020280: Uhlíkové zemědělství a stanovení a úspory emisí skleníkových plynů ze zemědělské výroby</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2024

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů