Vlastnosti hydrogelů vyrobených z vedlejších produktů mlékárenského průmyslu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027049%3A_____%2F22%3AN0000055" target="_blank" >RIV/00027049:_____/22:N0000055 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/26722861:_____/22:N0000042
Výsledek na webu
<a href="http://www.mlekarskelisty.cz/archiv/rok-2022.html" target="_blank" >http://www.mlekarskelisty.cz/archiv/rok-2022.html</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vlastnosti hydrogelů vyrobených z vedlejších produktů mlékárenského průmyslu
Popis výsledku v původním jazyce
Vedlejší produkty mlékárenského průmyslu mohou být z důvodu svého složení vhodným materiálem pro výrobu hydrogelů. Využití takových hydrogelů jako zdroje vláhy a výživy pro růst plodin má významný potenciál v udržitelném zemědělství. Záměrem této práce bylo porovnání vlastností biodegradovatelných hydrogelů na bázi karboxymethylcelulózy a kyselé syrovátky, permeátu z ultrafiltrace sladké syrovátky nebo koncentrátu z elektrodialýzy syrovátky. Pro výrobu hydrogelů byly použity dva typy síťovadel, a to kyselina citrónová (CA,5 %, w/w) a její kombinace s močovinou (3 % CA a 2 % močoviny, w/w). Jako nejperspektivnější se jevil xerogel (tj. vysušená forma hydrogelu) z kyselé syrovátky s kombinovaným síťovadlem, který prokázal nejvyšší schopnost absorpce vody ve všech 3 cyklech bobtnání (tzn. namáčení v definovaném množství destilované vody po dobu 24 hod), a to 140,1 % pro 1. cyklus; 211,0 % pro 2. cyklus a 358,3 % pro 3. cyklus.
Název v anglickém jazyce
The properties of hydrogels made from the by-products of the dairy industry
Popis výsledku anglicky
The by-products of the dairy industry can be suitable materials for the production of hydrogels due to their composition. The use of such hydrogels as a source of moisture and nutrition for crop growth has significant potential in sustainable agriculture. The aim of this work was to compare the properties of biodegradable hydrogels based on carboxymethylcellulose and acid whey,permeate from weet whey ultrafiltration or concentrate from whey electrodialysis. Two types of crosslinkers were used to produce the hydrogels, namely citric acid (CA, 5%, w/w) and its combination with urea (3% CA and 2% urea, w/w). The xerogel (i.e. a dried form of the hydrogel) from acid whey with the combined crosslinker was found to be the most promising, showing the highest water absorption capacity in all three swelling cycles (i.e. soaking in a defined amount of distilled water for 24 hours), namely 140.1% in the first cycle; 211.0% in the second cycle and 358.3% in the third cycle.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK1910392" target="_blank" >QK1910392: Ekologicky šetrné materiály pro intenzifikaci rostlinné výroby s půdoochrannými vlastnostmi na bázi obnovitelných zdrojů</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2022
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Mlékařské listy
ISSN
1212-950X
e-ISSN
—
Svazek periodika
33
Číslo periodika v rámci svazku
5
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
5-10
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—