Vlastnosti hydrogelů z kyselé syrovátky a karboxymethylcelulózy s různými síťovacími činidly
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F21%3AN0000022" target="_blank" >RIV/26722861:_____/21:N0000022 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2021/v%C4%9Bda_186_2.pdf" target="_blank" >http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2021/v%C4%9Bda_186_2.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vlastnosti hydrogelů z kyselé syrovátky a karboxymethylcelulózy s různými síťovacími činidly
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce je vývoj hydrogelů pro zemědělské aplikace na bázi biodegradovatelných složek s využitím odpadních látek, jako je kyselá syrovátka. Testován byl vliv různých síťovadel na vlastnosti hydrogelu vyrobeného z kyselé syrovátky a karboxymethylcelulózy. Použita byla následující síťovací činidla a jejich kombinace – kyselina citrónová a jako možný zdroj dusíku a fosforu močovina a dihydrogenfosforečnan draselný. Jako nejperspektivnější se jevila kombinace hydrogelu s 3 % kyseliny citrónové a 2 % močoviny. Tento xerogel, tj. vysušený hydrogel, absorboval ve 2. až 5. cyklu bobtnání největší množství vody a to 718 %, 647 %, 649 % a 578 % (vztaženo k hmotnosti xerogelu na začátku daného cyklu). Z důvodu případné ekonomické úspory byla vyzkoušena výroba hydrogelu z technické karboxymethylcelulózy a močoviny, xerogel z těchto surovin však měl velmi malou absorpční schopnost. Byl také sledován vliv způsobu bobtnání na schopnost xerogelů absorbovat vodu.
Název v anglickém jazyce
The properties of hydrogels from acid whey and carboxymethylcellulose with various crosslinkers
Popis výsledku anglicky
The aim of this work is the development of hydrogels for agricultural applications based on biodegradable components using waste materials such as acid whey. The effect of various crosslinkers on the properties of a hydrogel made from acid whey and carboxymethylcellulose was tested. The following crosslinking agents and their combinations were used - citric acid and urea and potassium dihydrogen phosphate as possible sources of nitrogen and phosphorus. The most promising hydrogel was composed of 3% citric acid and 2% urea. Dried hydrogel, i.e. xerogel, absorbed the largest amount of water in the 2nd to 5th swelling cycle, namely 718%, 647%, 649% and 578% (based on the weight of the xerogel at the beginning of the cycle). The production of hydrogel from technical carboxymethylcellulose and urea was tested due to possible economic savings. However, the xerogel produced from these raw materials had a very low absorption capacity. The effect of the swelling method on the ability of xerogels to absorb water was also observed.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40104 - Soil science
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK1910392" target="_blank" >QK1910392: Ekologicky šetrné materiály pro intenzifikaci rostlinné výroby s půdoochrannými vlastnostmi na bázi obnovitelných zdrojů</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2021
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Mlékařské listy – zpravodaj
ISSN
1212-950X
e-ISSN
—
Svazek periodika
32
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
8–13
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—