Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Identifikace geneticky modifikovaných brambor amplifikací genu ac2 z Amaranthus caudatus

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F06%3A%230000058" target="_blank" >RIV/00027162:_____/06:#0000058 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    A PCR-based method for the detection of genetically modified potatoes by the gene ac2 from Amaranthus caudatus

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Most of the scientific papers concerning genetically modified organisms (GMO) are focused on the publication of the detection protocols for GM corn, soyabean, rape or cotton. Minor modifications, such as potatoes, attract little attention. This work wasbased on developing an easy and cheap PCR method for the detection of the ac2 gene, encoding an antimicrobial peptide from amaranth, which was used for transformation of potatoes. The method was based on duplex PCR which enabled identification of both potato and amaranth specific genes in one tube. The method was enhanced by using positive plasmid controls which were able to reveal presence of inhibitors, reduce the incidence of false negative results, and wrong interpretation during analysis of routinesamples. PCR sensitivity using plasmid DNA was determined to be one molecule per reaction. The system was used to find the ac2 gene in 14 variants of potatoes, which were all negative for the inserted ac2 gene from amaranth.

  • Název v anglickém jazyce

    A PCR-based method for the detection of genetically modified potatoes by the gene ac2 from Amaranthus caudatus

  • Popis výsledku anglicky

    Most of the scientific papers concerning genetically modified organisms (GMO) are focused on the publication of the detection protocols for GM corn, soyabean, rape or cotton. Minor modifications, such as potatoes, attract little attention. This work wasbased on developing an easy and cheap PCR method for the detection of the ac2 gene, encoding an antimicrobial peptide from amaranth, which was used for transformation of potatoes. The method was based on duplex PCR which enabled identification of both potato and amaranth specific genes in one tube. The method was enhanced by using positive plasmid controls which were able to reveal presence of inhibitors, reduce the incidence of false negative results, and wrong interpretation during analysis of routinesamples. PCR sensitivity using plasmid DNA was determined to be one molecule per reaction. The system was used to find the ac2 gene in 14 variants of potatoes, which were all negative for the inserted ac2 gene from amaranth.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    EB - Genetika a molekulární biologie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2006

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    European Food Research and Technology

  • ISSN

    1438-2377

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    US - Spojené státy americké

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    1

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus