Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Genetická modifikace "ac2" a její průkaz v potravinách rostlinného původu

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F06%3A%230000027" target="_blank" >RIV/00027162:_____/06:#0000027 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Genetická modifikace "ac2" a její průkaz v potravinách rostlinného původu

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem práce bylo vytvořit PCR metodu pro detekci geneticky modifikovaných (GM) brambor (Solanum tuberosum) nesoucích gen ac2 z amarantu (Amaranthus caudatus). Gen ac2 byl amplifikován pomocí primerů OWB, které vytvářely PCR produkt o velikosti 306 bp. Přítomnost DNA z brambor byla potvrzena současnou amplifikací PCR fragmentu o velikosti 554 bp, který odpovídal genu pro syntázu trehalósy (StTS1). Metodou bylo otestováno celkem 105 ze 150 odrůd brambor registrovaných v České republice. Vzhledem k vysokémíře degradace nukleové kyseliny během výroby potravin musela být metoda pro detekci GM "ac2" u potravin upravena. Byly navrženy nové sady primerů, které vytvářely PCR produkty o menší délce. Pomocí těchto primerů bylo vyšetřeno deset různých vzorků potravin vyrobených z brambor. U žádného z testovaných vzorků nebyla prokázána přítomnost genetické modifikace "ac2".

  • Název v anglickém jazyce

    Genetic modification "ac2! and its evaluation in the foodstuff of plant origin

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of the study was to develop the polymerase chain reaction (PCR) to detect genetically modified potatoes (Solanum tuberosum) carrying the gene ac2 from amaranth (Amaranthus caudatus). OWB primers were used for the amplification of the gene ac2. The resulting amplicon was 306 bp long. The presence of DNA from potatoes was confirmed by the gene for trehalose synthase (StTS1). The product of the gene StTS1 was 554 bp long. The method was used for the analysis of a 105 species of potatoes registeredin the Czech Republic. For purposes of foodstuff the method had to be modified due to a high level of DNA degradation during the food processing. The new primers, which allowed the amplification of shorter PCR products, were designed. Ten samples of foodwere analyzed for the presence of genetic modification "ac2". The results showed that none of the samples was positive for the above mentioned modification.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2006

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    VIII. Konference mladých vědeckých pracovníků

  • ISBN

    80-7305-564-3

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    119-122

  • Název nakladatele

    Veterinární a farmaceutická univerzita Brno

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    6. 6. 2006

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku