Genetická modifikace "ac2" a její průkaz v potravinách rostlinného původu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F06%3A%230000027" target="_blank" >RIV/00027162:_____/06:#0000027 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Genetická modifikace "ac2" a její průkaz v potravinách rostlinného původu
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce bylo vytvořit PCR metodu pro detekci geneticky modifikovaných (GM) brambor (Solanum tuberosum) nesoucích gen ac2 z amarantu (Amaranthus caudatus). Gen ac2 byl amplifikován pomocí primerů OWB, které vytvářely PCR produkt o velikosti 306 bp. Přítomnost DNA z brambor byla potvrzena současnou amplifikací PCR fragmentu o velikosti 554 bp, který odpovídal genu pro syntázu trehalósy (StTS1). Metodou bylo otestováno celkem 105 ze 150 odrůd brambor registrovaných v České republice. Vzhledem k vysokémíře degradace nukleové kyseliny během výroby potravin musela být metoda pro detekci GM "ac2" u potravin upravena. Byly navrženy nové sady primerů, které vytvářely PCR produkty o menší délce. Pomocí těchto primerů bylo vyšetřeno deset různých vzorků potravin vyrobených z brambor. U žádného z testovaných vzorků nebyla prokázána přítomnost genetické modifikace "ac2".
Název v anglickém jazyce
Genetic modification "ac2! and its evaluation in the foodstuff of plant origin
Popis výsledku anglicky
The aim of the study was to develop the polymerase chain reaction (PCR) to detect genetically modified potatoes (Solanum tuberosum) carrying the gene ac2 from amaranth (Amaranthus caudatus). OWB primers were used for the amplification of the gene ac2. The resulting amplicon was 306 bp long. The presence of DNA from potatoes was confirmed by the gene for trehalose synthase (StTS1). The product of the gene StTS1 was 554 bp long. The method was used for the analysis of a 105 species of potatoes registeredin the Czech Republic. For purposes of foodstuff the method had to be modified due to a high level of DNA degradation during the food processing. The new primers, which allowed the amplification of shorter PCR products, were designed. Ten samples of foodwere analyzed for the presence of genetic modification "ac2". The results showed that none of the samples was positive for the above mentioned modification.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2006
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
VIII. Konference mladých vědeckých pracovníků
ISBN
80-7305-564-3
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
119-122
Název nakladatele
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
6. 6. 2006
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—