Detection of Genetic Modification 'ac2' in Potato Foodstuffs
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F09%3A%230000482" target="_blank" >RIV/00027162:_____/09:#0000482 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Detection of Genetic Modification 'ac2' in Potato Foodstuffs
Popis výsledku v původním jazyce
The purpose of the study was to develop a PCR method for the detection of 'ac2' genetically modified potatoes in various foodstuffs. The genetic modification 'ac2' is based on the insertion and expression of ac2 gene, originally found in seeds of amaranth (Amaranthus caudatus), in the genome of potatoes (Solanum tuberosum). Twenty different potato-based products from the grocery stores in the Czech Republic were examined; none of them was positive for the genetic modification 'ac2'. The European Union legislation requires labelling of products made of or containing more than 0.9 % of genetically modified organisms. The GM 'ac2' is not allowed within the European Union. However, it is suitable not to have only systems for the detection of the approved GMOs, but also for modifications which are currently not approved, but potentially can occur.
Název v anglickém jazyce
Detection of Genetic Modification 'ac2' in Potato Foodstuffs
Popis výsledku anglicky
The purpose of the study was to develop a PCR method for the detection of 'ac2' genetically modified potatoes in various foodstuffs. The genetic modification 'ac2' is based on the insertion and expression of ac2 gene, originally found in seeds of amaranth (Amaranthus caudatus), in the genome of potatoes (Solanum tuberosum). Twenty different potato-based products from the grocery stores in the Czech Republic were examined; none of them was positive for the genetic modification 'ac2'. The European Union legislation requires labelling of products made of or containing more than 0.9 % of genetically modified organisms. The GM 'ac2' is not allowed within the European Union. However, it is suitable not to have only systems for the detection of the approved GMOs, but also for modifications which are currently not approved, but potentially can occur.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QF3112" target="_blank" >QF3112: Využití zrna amarantu a produktů jeho zpracování k náhradě živočišných mouček ve výživě kuřecích brojlerů</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2009
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Food Technology and Biotechnology
ISSN
1330-9862
e-ISSN
—
Svazek periodika
47
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
HR - Chorvatská republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
000267212100002
EID výsledku v databázi Scopus
—