Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Detection of Genetic Modification 'ac2' in Potato Foodstuffs

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F09%3A%230000482" target="_blank" >RIV/00027162:_____/09:#0000482 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Detection of Genetic Modification 'ac2' in Potato Foodstuffs

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The purpose of the study was to develop a PCR method for the detection of 'ac2' genetically modified potatoes in various foodstuffs. The genetic modification 'ac2' is based on the insertion and expression of ac2 gene, originally found in seeds of amaranth (Amaranthus caudatus), in the genome of potatoes (Solanum tuberosum). Twenty different potato-based products from the grocery stores in the Czech Republic were examined; none of them was positive for the genetic modification 'ac2'. The European Union legislation requires labelling of products made of or containing more than 0.9 % of genetically modified organisms. The GM 'ac2' is not allowed within the European Union. However, it is suitable not to have only systems for the detection of the approved GMOs, but also for modifications which are currently not approved, but potentially can occur.

  • Název v anglickém jazyce

    Detection of Genetic Modification 'ac2' in Potato Foodstuffs

  • Popis výsledku anglicky

    The purpose of the study was to develop a PCR method for the detection of 'ac2' genetically modified potatoes in various foodstuffs. The genetic modification 'ac2' is based on the insertion and expression of ac2 gene, originally found in seeds of amaranth (Amaranthus caudatus), in the genome of potatoes (Solanum tuberosum). Twenty different potato-based products from the grocery stores in the Czech Republic were examined; none of them was positive for the genetic modification 'ac2'. The European Union legislation requires labelling of products made of or containing more than 0.9 % of genetically modified organisms. The GM 'ac2' is not allowed within the European Union. However, it is suitable not to have only systems for the detection of the approved GMOs, but also for modifications which are currently not approved, but potentially can occur.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QF3112" target="_blank" >QF3112: Využití zrna amarantu a produktů jeho zpracování k náhradě živočišných mouček ve výživě kuřecích brojlerů</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2009

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Food Technology and Biotechnology

  • ISSN

    1330-9862

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    47

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    HR - Chorvatská republika

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

    000267212100002

  • EID výsledku v databázi Scopus