Salmonely pod drobnohledem evropské komise
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F06%3A%230000125" target="_blank" >RIV/00027162:_____/06:#0000125 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Salmonely pod drobnohledem evropské komise
Popis výsledku v původním jazyce
V nedávno vydané zprávě Evropského úřadu pro bezpečnost potravin EFSA byly analyzovány výsledky základní studie o prevalenci salmonel v chovech nosnic v zemích Evropské unie. V jednotlivých zemích byly zjištěny velké rozdíly mezi prevalencí salmonel v chovech nosnic EU, od nuly až do 79,5 %. V České republice byla v rámci této studie zjištěna 62,5 % prevalence sérotypů Enteritidis a Typhimurium, která byla nejvyšší v Evropě. Zjištěný vysoký výskyt salmonel v chovech nosnic v trusu a prachu je vysokým zdravotním rizikem pro jejich šíření v produkčním řetězci konzumních vajec. Pro řešení současného nepříznivého stavu v rozšíření salmonel u nosnic je nejvíce důležité zlepšení zoohygieny, účinné čištění, desinfekce, hubení hlodavců a hmyzu a dodržování zásad správné farmářské praxe. Dále je to intenzivní monitorování salmonel v chovech nosnic a zavedení vakcinace proti S. Enteritidis.
Název v anglickém jazyce
Salnomella goes under the microscope of the European Commission
Popis výsledku anglicky
The recently issued report of the European Food Safety Authority (EFSA) has analysed the results of a baseline study on Salmonella prevalence in laying hen flocks in EU member states. Large variation has been found in prevalence of Salmonella in laying hen flocks in individual EU member states, ranging from zero to 79.5%. Within the study, 62.5% prevalence of S.Enteritidis and S. Typhimurium was found in the Czech Republic, which was the highest prevalence in the European countries. The documented highprevalence of Salmonella in faecal and dust samples from laying hen flocks poses a public health risk for Salmonella spreading in the production chain of table eggs. The current unfavourable Salmonella situation in layer flocks needs improvement in hygiene, efficient cleaning, disinfection, pest and insect control. It is also essential to implement intensive Salmonella monitoring including vaccination programme.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GJ - Choroby a škůdci zvířat, veterinární medicina
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/OC%20NA.001" target="_blank" >OC NA.001: Zdokonalení tlumení salmonel v produkci drůbeže a prasat v České republice</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2006
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Náš chov
ISSN
0027-8068
e-ISSN
—
Svazek periodika
—
Číslo periodika v rámci svazku
9
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
2
Strana od-do
9
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—