Salmonely a maso jatečných zvířat; Část 3: Výskyt u jatečných zvířat a v mase
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F21%3A43879295" target="_blank" >RIV/62157124:16270/21:43879295 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-2021-4/" target="_blank" >https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-2021-4/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Salmonely a maso jatečných zvířat; Část 3: Výskyt u jatečných zvířat a v mase
Popis výsledku v původním jazyce
V r. 2019 bylo v EU evidováno 87923 potvrzených případů salmonelózy s průměrnou incidencí 20,0 případů/100 000 obyvatel. Obdobný výskyt hlásí také Severní Amerika. Hlavním místem výskytu salmonel je střevní trakt hospodářských zvířat, konkrétně pak většinou slepé střevo. V r.2019 byly v EU a některých nečlenských zemích salmonely zjištěné v 2,34 % testovaných chovných hejn kura domácího, v 3,90 % hejn nosnic (z toho v 1,25 % sérovary S. Enteritidis nebo S. Typhimurium) a v 3,63 % hejn brojlerů (0,19 % se sérovary S. Enteritidis nebo S. Typhimurium). Z celkových 66 624 vzorkovaných jednotek živých prasat bylo pozitivních 36,02 %. Naproti tomu byl podíl pozitivních vepřových JUT vzorkovaných kompetentní autoritou 3,15 % a statisticky byl významně vyšší, než činil podíl pozitivních JUT vzorkovaných provozovateli (1,51 %). V rámci vzorkovaných potravin byly nejvyšší podíly pozitivních vzorků detekovány v čerstvém kuřecím mase (7,66 %), v čerstvém krůtím mase (5,38 %) a v jiných druzích drůbežího čerstvého masa (2,59 %). Podíl pozitivních vzorků čerstvého vepřového masa odpovídal průměrným podílům pozitivních vzorků odebraných z vepřových JUT.
Název v anglickém jazyce
Salmonella and meat; Part 3: Occurrence in animals and meat
Popis výsledku anglicky
In 2019, 87,923 confirmed cases of salmonellosis in humans were reported in the EU with an average incidence of 20.0 cases/100,000 population. A similar incidence was also reported by North America. The main location of Salmonella organisms is the intestinal tract of livestock, specifically the caeca. In 2019, in the EU and some non-member states, Salmonella was detected in 2.34% of the tested breeding flocks of Gallus gallus, in 3.90% of flocks of laying hens (of which 1.25% were serovars of S. Enteritidis or S. Typhimurium) and in 3.63% broilers flocks (0.19% with S. Enteritidis or S. Typhimurium serovars). Of the total 66,624 units of live pigs sampled, 36.02% were positive. In contrast, the share of positive pig carcases sampled by the competent authority was 3.15% and was statistically significantly higher than the share of positive carcases sampled by operators (1.51%). Within the sampled foods, the highest proportions of Salmonella-positive samples were detected in fresh chicken meat (7.66%), in fresh turkey meat (5.38%) and in other types of fresh poultry meat (2.59%). The proportion of Salmonella-positive samples of fresh pork corresponded to the average proportions of positive samples taken from pork carcases.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40301 - Veterinary science
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2021
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Svazek periodika
32
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
9
Strana od-do
20-28
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—