Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Nálezy salmonel v mase a masných výrobcích

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F11%3A43870750" target="_blank" >RIV/62157124:16270/11:43870750 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Nálezy salmonel v mase a masných výrobcích

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Stěry jatečně opracovaných prasat, jater a masných výrobků z tržní sítě byly vyšetřovány na přítomnost salmonel. Ze 163 stěrů jatečně opracovaných těl prasat bylo 8 pozitivních, ze 122 vzorků syrového a mletého masa nebyl žádný pozitivní, ze 72 vzorků jater bylo 5 pozitivních na salmonely. Sedm z 1 326 masných výrobků bylo kontaminováno salmonelou. Zatímco u jatečně opracovaných kusů, syrového masa a vnitřností dominoval sérotyp Typhimurium, u výrobků k přímé spotřebě byl nejčastěji detekován sérotyp Enteritidis. Výsledky této studie ukazují, že masné výrobky mohou být kontaminovány také v tržní síti v průběhu krájení a balení.

  • Název v anglickém jazyce

    Findings of Salmonella in meat and meat products

  • Popis výsledku anglicky

    Swabs of slaugtered pigs, raw pork meat, liver and meat products from retail were analysed for the presence of Salmonella spp. Out of 163 swabs from slaughtered pigs 8 were positive, out of 122 samples of raw pork and minced meat 0 were positive and outof 72 liver samples 5 of them were positive for salmonella. Seven out of 1 326 meat products were positive for salmonella. While in slaughtered animals, raw meat and offals serotype Typhimurium dominated, in ready-to-eat meat products serotype Enteritidis was the most frequent. Results of this study show, that ready-to-eat meat products can be contaminated also on the retail level, especially during slicing and packaging.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    22

  • Číslo periodika v rámci svazku

    6

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    2

  • Strana od-do

    48-49

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus