Nálezy salmonel v mase a masných výrobcích
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F11%3A43870750" target="_blank" >RIV/62157124:16270/11:43870750 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Nálezy salmonel v mase a masných výrobcích
Popis výsledku v původním jazyce
Stěry jatečně opracovaných prasat, jater a masných výrobků z tržní sítě byly vyšetřovány na přítomnost salmonel. Ze 163 stěrů jatečně opracovaných těl prasat bylo 8 pozitivních, ze 122 vzorků syrového a mletého masa nebyl žádný pozitivní, ze 72 vzorků jater bylo 5 pozitivních na salmonely. Sedm z 1 326 masných výrobků bylo kontaminováno salmonelou. Zatímco u jatečně opracovaných kusů, syrového masa a vnitřností dominoval sérotyp Typhimurium, u výrobků k přímé spotřebě byl nejčastěji detekován sérotyp Enteritidis. Výsledky této studie ukazují, že masné výrobky mohou být kontaminovány také v tržní síti v průběhu krájení a balení.
Název v anglickém jazyce
Findings of Salmonella in meat and meat products
Popis výsledku anglicky
Swabs of slaugtered pigs, raw pork meat, liver and meat products from retail were analysed for the presence of Salmonella spp. Out of 163 swabs from slaughtered pigs 8 were positive, out of 122 samples of raw pork and minced meat 0 were positive and outof 72 liver samples 5 of them were positive for salmonella. Seven out of 1 326 meat products were positive for salmonella. While in slaughtered animals, raw meat and offals serotype Typhimurium dominated, in ready-to-eat meat products serotype Enteritidis was the most frequent. Results of this study show, that ready-to-eat meat products can be contaminated also on the retail level, especially during slicing and packaging.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Svazek periodika
22
Číslo periodika v rámci svazku
6
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
2
Strana od-do
48-49
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—