Výskyt patogenních kmenů Yersinia enterocolitica v syrových masných produktech z tržní sítě České Republiky
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F16%3AN0000081" target="_blank" >RIV/00027162:_____/16:N0000081 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.maso.cz" target="_blank" >http://www.maso.cz</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Výskyt patogenních kmenů Yersinia enterocolitica v syrových masných produktech z tržní sítě České Republiky
Popis výsledku v původním jazyce
Yersinia enterocolitica je nejčastějším původcem lidských yersinióz a nedostatečně tepelně opracované vepřové maso je považováno za hlavní zdroj infekce. Přesto je jen málo informací o výskytu patogenních kmenů yersinií v masných produktech na úrovni tržní sítě. Z devíti prodejních míst bylo odebráno celkem 193 vzorků syrových masných produktů. Pomocí real time PCR (qPCR) byla zjištěna vysoká prevalence Yersinia spp. ve vepřových jazycích (80,0 %), vepřových srdcí (40,0 %) i v mletém mase a masných polotovarech (55,9 %). Přítomnost patogenní (ail-pozitivní) Y. enterocolitica byla pomocí qPCR zjištěna zejména ve vzorcích vepřových jazyků (40,0 %), následně ve vepřových srdcích (18,0 %) a mletém mase a masných polotovarech (17,2 %). Kultivačně byla přítomnost patogenních kmenů Y. enterocolitica potvrzena pouze ve vzorcích vepřových jazyků (14,0 %). Všechny získané izoláty (n=35) byly biotypu 4; identifikovány byly sérotypy O:3 (71,4 %) a O:9 (28,6 % izolátů). Výsledky svědčí o tom, že syrové vepřové produkty z tržní sítě jsou možným zdrojem patogenních kmenů Y. enterocolitica. K zabránění šíření této bakterie je nutné dodržování správné hygienické a výrobní praxe během prodeje a následného zpracování těchto produktů včetně dostatečného tepelného opracování před konzumací.
Název v anglickém jazyce
The occurrence of pathogenic Yersinia eneterocolitica in raw meat products at the retail level in the Czech Republic
Popis výsledku anglicky
Yersinia enterocolitica is the most common cause of human yersiniosis and undercooked pork has been suggested as its primary source. Nevertheless, data on the prevalence of pathogenic yersiniae in foodstuffs at retail level are limited. A total of 193 samples of raw meat products were purchased from nine retail outlets. Using the real time PCR (qPCR), high detection rates of Yersinia spp. were found in pig tongues (80.0%), pig hearts (40.0%) and minced meat samples (55.9%). The highest prevalence of pathogenic Y. enterocolitica was found in pig tongues (40.0%), followed by pig hearts (18.0%) and minced meat samples (17.2%) by qPCR. Using the culture method, the presence of pathogenic (ail-positive) Y. enterocolitica was confirmed only in samples of pig tongues (14.0 %). All obtained isolates (n=35) belonged to biotype 4 and two serotypes were identified: O:3 (71.4%) and O:9 (28.6% of isolates). Our results indicate that raw pork products at the retail level are the possible source of pathogenic Y. enterocolitica and to prevent the spread of this bacterium, the principles of good hygiene and manufacturing practices should be applied during selling and subsequent processing of these products, including sufficient heat treatment before consumption.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
EE - Mikrobiologie, virologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Svazek periodika
Neuveden
Číslo periodika v rámci svazku
5
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
37-41
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—