Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Výskyt patogenních kmenů Yersinia enterocolitica v syrových masných produktech z tržní sítě České Republiky

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F16%3AN0000081" target="_blank" >RIV/00027162:_____/16:N0000081 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.maso.cz" target="_blank" >http://www.maso.cz</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Výskyt patogenních kmenů Yersinia enterocolitica v syrových masných produktech z tržní sítě České Republiky

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Yersinia enterocolitica je nejčastějším původcem lidských yersinióz a nedostatečně tepelně opracované vepřové maso je považováno za hlavní zdroj infekce. Přesto je jen málo informací o výskytu patogenních kmenů yersinií v masných produktech na úrovni tržní sítě. Z devíti prodejních míst bylo odebráno celkem 193 vzorků syrových masných produktů. Pomocí real time PCR (qPCR) byla zjištěna vysoká prevalence Yersinia spp. ve vepřových jazycích (80,0 %), vepřových srdcí (40,0 %) i v mletém mase a masných polotovarech (55,9 %). Přítomnost patogenní (ail-pozitivní) Y. enterocolitica byla pomocí qPCR zjištěna zejména ve vzorcích vepřových jazyků (40,0 %), následně ve vepřových srdcích (18,0 %) a mletém mase a masných polotovarech (17,2 %). Kultivačně byla přítomnost patogenních kmenů Y. enterocolitica potvrzena pouze ve vzorcích vepřových jazyků (14,0 %). Všechny získané izoláty (n=35) byly biotypu 4; identifikovány byly sérotypy O:3 (71,4 %) a O:9 (28,6 % izolátů). Výsledky svědčí o tom, že syrové vepřové produkty z tržní sítě jsou možným zdrojem patogenních kmenů Y. enterocolitica. K zabránění šíření této bakterie je nutné dodržování správné hygienické a výrobní praxe během prodeje a následného zpracování těchto produktů včetně dostatečného tepelného opracování před konzumací.

  • Název v anglickém jazyce

    The occurrence of pathogenic Yersinia eneterocolitica in raw meat products at the retail level in the Czech Republic

  • Popis výsledku anglicky

    Yersinia enterocolitica is the most common cause of human yersiniosis and undercooked pork has been suggested as its primary source. Nevertheless, data on the prevalence of pathogenic yersiniae in foodstuffs at retail level are limited. A total of 193 samples of raw meat products were purchased from nine retail outlets. Using the real time PCR (qPCR), high detection rates of Yersinia spp. were found in pig tongues (80.0%), pig hearts (40.0%) and minced meat samples (55.9%). The highest prevalence of pathogenic Y. enterocolitica was found in pig tongues (40.0%), followed by pig hearts (18.0%) and minced meat samples (17.2%) by qPCR. Using the culture method, the presence of pathogenic (ail-positive) Y. enterocolitica was confirmed only in samples of pig tongues (14.0 %). All obtained isolates (n=35) belonged to biotype 4 and two serotypes were identified: O:3 (71.4%) and O:9 (28.6% of isolates). Our results indicate that raw pork products at the retail level are the possible source of pathogenic Y. enterocolitica and to prevent the spread of this bacterium, the principles of good hygiene and manufacturing practices should be applied during selling and subsequent processing of these products, including sufficient heat treatment before consumption.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    EE - Mikrobiologie, virologie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    Neuveden

  • Číslo periodika v rámci svazku

    5

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    37-41

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus