Rozšíření salmonel v infikovaných plemenných a užitkových chovech prasat v České republice
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F08%3A%230000387" target="_blank" >RIV/00027162:_____/08:#0000387 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Distribution of Salmonella in infected farrow-to-finish swine herds in the Czech Republic
Popis výsledku v původním jazyce
Broad distribution of Salmonella infections in the monitored farrow-to-finish swine herds was demonstrated by serological ELISA test and culture. S. Derby was the most frequently found serotype isolated in the farrowing sections. In weaners, the most often isolated serotype was S. Typhimurium phage type DT104, followed by S. Derby and S. Infantis. In slaughtered fattening pigs the most often isolated serovar was S. Typhimurium DT104. No correlation was found between seroprevalence and Salmonella isolation. Sows which are shedding Salmonella through faeces represent a high risk for transmission of the infection to piglets and further to pig fattening. Therefore the programme for Salmonella control should be initiated on sow level to reduce spread of theinfection into the food chain.
Název v anglickém jazyce
Distribution of Salmonella in infected farrow-to-finish swine herds in the Czech Republic
Popis výsledku anglicky
Broad distribution of Salmonella infections in the monitored farrow-to-finish swine herds was demonstrated by serological ELISA test and culture. S. Derby was the most frequently found serotype isolated in the farrowing sections. In weaners, the most often isolated serotype was S. Typhimurium phage type DT104, followed by S. Derby and S. Infantis. In slaughtered fattening pigs the most often isolated serovar was S. Typhimurium DT104. No correlation was found between seroprevalence and Salmonella isolation. Sows which are shedding Salmonella through faeces represent a high risk for transmission of the infection to piglets and further to pig fattening. Therefore the programme for Salmonella control should be initiated on sow level to reduce spread of theinfection into the food chain.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GJ - Choroby a škůdci zvířat, veterinární medicina
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2008
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
20th International Pig Veterinary Society Congress
ISBN
978-0-620-41364-0
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
1
Strana od-do
—
Název nakladatele
Hein Jonker Media Management
Místo vydání
Durban, South Africa
Místo konání akce
Durban, South Africa
Datum konání akce
22. 6. 2008
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—