Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Mikrobiologická rizika minimálně opracovaného ovoce a zeleniny

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F13%3A%230000973" target="_blank" >RIV/00027162:_____/13:#0000973 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Mikrobiologická rizika minimálně opracovaného ovoce a zeleniny

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Konzumace čerstvého ovoce byla v roce 2010 příčinou 1,3procent alimentárních epidemií na území EU, čerstvá zelenina se podílela na 8,7procent epidemií. Výskyt infekcí spojených s konzumací čerstvého ovoce a zeleniny má rostoucí tendenci, což je dáno souhrou celé řady faktorů (nevyhovující zdroje vody k zavlažování, aplikace nedostatečně fermentovaných organických hnojiv, sekundární kontaminace spojená s manipulací s produktem, nové stravovací návyky obyvatel, balící technologie, mezinárodní obchod atp.). Původci infekce (viry, bakterie a paraziti) mohou kontaminovat produkt před a během sklizně, ve fázi vlastního zpracování, přepravy, skladování, distribuce a přípravy ke konzumaci. Nejúčinnějším prostředkem zabraňujícím kontaminaci produktu je dodržování preventivních opatření ve smyslu aplikace správné zemědělské, výrobní a hygienické praxe a HACCP. Dekontaminační postupy mají pouze omezenou účinnost a jsou vhodné až v případech, kdy není možné kontaminaci produktu zabránit.

  • Název v anglickém jazyce

    Microbiological risks of minimally processed fruits and vegetables

  • Popis výsledku anglicky

    Consumption of fresh fruit was associated with 1.3 foodborne outbreaks in the EU in 2010; 8.7 of outbreaks were reported to be caused by fresh vegetable consumption. Outbreaks of human infections linked to consumption of fresh fruit and vegetables are being reported with increasing frequency because of many different factors (unsatisfactory water sources, application of improperly composted manures, secondary contamination during manipulation with products, new consumption patterns and new packaging technologies, international trade etc.). Infection agents (viruses, bacteria and parasites) may contaminate the product before harvesting, during harvesting and in the stages of processing, transport, storage, distribution and preparation for consumption. The implementation of prevention measures by means of good agricultural, manufacturing and hygienic practice and HACCP is the best tool to avoid contamination of products. The decontamination procedures have only limited effectiveness. The

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2013

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Výživa a potraviny

  • ISSN

    1211-846X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    68

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    2

  • Strana od-do

    41-42

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus