Mikrobiologická rizika minimálně opracovaného ovoce a zeleniny
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F13%3A%230000973" target="_blank" >RIV/00027162:_____/13:#0000973 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Mikrobiologická rizika minimálně opracovaného ovoce a zeleniny
Popis výsledku v původním jazyce
Konzumace čerstvého ovoce byla v roce 2010 příčinou 1,3procent alimentárních epidemií na území EU, čerstvá zelenina se podílela na 8,7procent epidemií. Výskyt infekcí spojených s konzumací čerstvého ovoce a zeleniny má rostoucí tendenci, což je dáno souhrou celé řady faktorů (nevyhovující zdroje vody k zavlažování, aplikace nedostatečně fermentovaných organických hnojiv, sekundární kontaminace spojená s manipulací s produktem, nové stravovací návyky obyvatel, balící technologie, mezinárodní obchod atp.). Původci infekce (viry, bakterie a paraziti) mohou kontaminovat produkt před a během sklizně, ve fázi vlastního zpracování, přepravy, skladování, distribuce a přípravy ke konzumaci. Nejúčinnějším prostředkem zabraňujícím kontaminaci produktu je dodržování preventivních opatření ve smyslu aplikace správné zemědělské, výrobní a hygienické praxe a HACCP. Dekontaminační postupy mají pouze omezenou účinnost a jsou vhodné až v případech, kdy není možné kontaminaci produktu zabránit.
Název v anglickém jazyce
Microbiological risks of minimally processed fruits and vegetables
Popis výsledku anglicky
Consumption of fresh fruit was associated with 1.3 foodborne outbreaks in the EU in 2010; 8.7 of outbreaks were reported to be caused by fresh vegetable consumption. Outbreaks of human infections linked to consumption of fresh fruit and vegetables are being reported with increasing frequency because of many different factors (unsatisfactory water sources, application of improperly composted manures, secondary contamination during manipulation with products, new consumption patterns and new packaging technologies, international trade etc.). Infection agents (viruses, bacteria and parasites) may contaminate the product before harvesting, during harvesting and in the stages of processing, transport, storage, distribution and preparation for consumption. The implementation of prevention measures by means of good agricultural, manufacturing and hygienic practice and HACCP is the best tool to avoid contamination of products. The decontamination procedures have only limited effectiveness. The
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Výživa a potraviny
ISSN
1211-846X
e-ISSN
—
Svazek periodika
68
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
2
Strana od-do
41-42
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—