Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Význam probiotik ve výživě a v prevenci střevních onemocnění zvířat

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F13%3A%230001053" target="_blank" >RIV/00027162:_____/13:#0001053 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Význam probiotik ve výživě a v prevenci střevních onemocnění zvířat

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Ve stručném přehledu jsou uvedeny základní údaje týkající se využití probiotik ve výživě, kromě toho jsou zmíněny i možnosti jejich použití v prevenci střevních onemocnění hospodářských zvířat. Jsou vysvětleny mechanismy, jimiž ovlivňují základní funkcezažívacího traktu a jakým způsobem zlepšují využití krmiva. Vedle nutričních aspektů jejich použití jsou zdůrazněny i jejich imunomodulační, protizánětlivé a antiinfekční aktivity, jimiž přispívají k prevenci střevních infekcí převážně infekční etiologie. Zmíněny jsou i meze a úskalí použití probiotik; jejich neznalost má často za následek nízkou efektivitu jejich nasazení. V závěru jsou shrnuty vlastnosti, které by dobrá probiotická kultura měla mít, a naznačeny obtíže spojené s jejich hledáním.

  • Název v anglickém jazyce

    The role of probiotics in nutrition and prevention of intestinal diseases in animals

  • Popis výsledku anglicky

    Basic data on the use of probiotics in animal nutrition are briefly summarized and possibilities of their use in prevention of intestinal diseases in farm animals are mentioned. Mechanisms of their effects on the main function of the digestive tract andon the improvement of feed efficiency are explained. In addition to nutritional aspects of the use of probiotics, their immunomodulating, anti-inflammatory and anti-infectious activities contributing to prevention of intestinal diseases of mainly infectious etiology are emphasized. Limitations and risks associated with the use of probiotics are also mentioned; lack of their knowledge often leads to low effectiveness of probiotics. Finally, the characteristics which a good probiotic culture should have are summarized and problems associated with the search for them are indicated.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GJ - Choroby a škůdci zvířat, veterinární medicina

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/ED0006%2F01%2F01" target="_blank" >ED0006/01/01: Centrum pro aplikovanou mikrobiologii a imunologii ve veterinární medicíne</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2013

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Veterinářství

  • ISSN

    0506-8231

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    63

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    11-14

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus