Význam probiotik ve výživě a v prevenci střevních onemocnění zvířat
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F13%3A%230001053" target="_blank" >RIV/00027162:_____/13:#0001053 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Význam probiotik ve výživě a v prevenci střevních onemocnění zvířat
Popis výsledku v původním jazyce
Ve stručném přehledu jsou uvedeny základní údaje týkající se využití probiotik ve výživě, kromě toho jsou zmíněny i možnosti jejich použití v prevenci střevních onemocnění hospodářských zvířat. Jsou vysvětleny mechanismy, jimiž ovlivňují základní funkcezažívacího traktu a jakým způsobem zlepšují využití krmiva. Vedle nutričních aspektů jejich použití jsou zdůrazněny i jejich imunomodulační, protizánětlivé a antiinfekční aktivity, jimiž přispívají k prevenci střevních infekcí převážně infekční etiologie. Zmíněny jsou i meze a úskalí použití probiotik; jejich neznalost má často za následek nízkou efektivitu jejich nasazení. V závěru jsou shrnuty vlastnosti, které by dobrá probiotická kultura měla mít, a naznačeny obtíže spojené s jejich hledáním.
Název v anglickém jazyce
The role of probiotics in nutrition and prevention of intestinal diseases in animals
Popis výsledku anglicky
Basic data on the use of probiotics in animal nutrition are briefly summarized and possibilities of their use in prevention of intestinal diseases in farm animals are mentioned. Mechanisms of their effects on the main function of the digestive tract andon the improvement of feed efficiency are explained. In addition to nutritional aspects of the use of probiotics, their immunomodulating, anti-inflammatory and anti-infectious activities contributing to prevention of intestinal diseases of mainly infectious etiology are emphasized. Limitations and risks associated with the use of probiotics are also mentioned; lack of their knowledge often leads to low effectiveness of probiotics. Finally, the characteristics which a good probiotic culture should have are summarized and problems associated with the search for them are indicated.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GJ - Choroby a škůdci zvířat, veterinární medicina
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/ED0006%2F01%2F01" target="_blank" >ED0006/01/01: Centrum pro aplikovanou mikrobiologii a imunologii ve veterinární medicíne</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Veterinářství
ISSN
0506-8231
e-ISSN
—
Svazek periodika
63
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
11-14
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—