Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Má výživa vliv na spotřebu antimikrobik?

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F21%3AN0000138" target="_blank" >RIV/00027014:_____/21:N0000138 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://vuzv.cz/_privat/21133.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/21133.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Má výživa vliv na spotřebu antimikrobik?

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Práce je zaměřena na problematiku významu výživy na ovlivnění funkce střevního mikrobiomu jako významné součásti strategie omezení spotřeby antimikrobních látek v chovech hospodářských zvířat. Vychází z analýzy našich i zahraničních odborných literárních zdrojů (PubMed) a především pak z praktických zkušeností autorů. Výživa, a to nejen z hlediska kvantitativního, tj. zabezpečení dostatečného množství krmiva, ale především z hlediska kvalitativního, má velký význam na vnímavost zvířat k infekčním onemocněním. Z důvodu zvýšeného rizika šíření antimikrobiální rezistence při nadměrném používání antibiotik nabývá na významu možnost doplnění krmných dávek o bylinné směsi a výtažky, prebiotika, probiotika, synbiotika a imunomodulancia jako součásti prevence onemocnění.

  • Název v anglickém jazyce

    Does nutrition affect the consumption of antimicrobials?

  • Popis výsledku anglicky

    The work is focused on the importance of nutrition to influence the function of the intestinal microbiome as an important part of the strategy of reducing the consumption of antimicrobials in livestock. It is based on an analysis of our and foreign professional literary sources (PubMed) and especially on the practical experience of the authors. Nutrition, not only in terms of quantity, i.e. the provision of a sufficient amount of feed but especially in terms of quality, is of great importance for the susceptibility of animals to infectious diseases. Due to the increased risk of spreading antimicrobial resistance in the case of excessive use of antibiotics, the possibility of supplementing feed rations with herbal mixtures and extracts, prebiotics, probiotics, synbiotics and immunomodulators as part of disease prevention is becoming more important.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40301 - Veterinary science

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QK21020304" target="_blank" >QK21020304: Vliv úrovně managementu chovu a prevence chorob hospodářských zvířat, včetně biosecurity na snížení spotřeby antimikrobiálních látek a šíření antimikrobiální rezistence</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2021

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů