Výskyt Mycobacterium avium subsp. avium ve svalovině prasat určené ke konzumaci
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F14%3A%230001143" target="_blank" >RIV/00027162:_____/14:#0001143 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Výskyt Mycobacterium avium subsp. avium ve svalovině prasat určené ke konzumaci
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem této studie bylo zjistit výskyt a množství Mycobacterium avium subsp. avium (M. a. avium) u mízních uzlin a bráničních pilířů u vzorků pocházející z přirozeně infikovaných prasat určena ke konzumaci. U všech 40 prasat byla provedena post mortem analýza, a u 17 z nich byly zjištěny tuberkuloidní změny mízních uzlin. Z těchto prasat byly odebrány vzorky různých mízních uzlin a bráničních pilířů, zatímco u prasat bez tuberkulóidních lézi byly odebrány podčelistní mízní uzliny a brániční pilíře. Celkem bylo vyšetřeno 107 vzorků pomocí kvantitativní real time PCR. M. a. avium bylo detekováno u třech vzorků bráničních pilířů v množství až 103 buněk na gram svaloviny. Kvantitativní real time PCR je užitečná metoda pro detekci a kvantifikaci mykobakteriív potravinách.
Název v anglickém jazyce
Mycobacterium avium subsp. avium in tissue samples from pigs designated for consuption
Popis výsledku anglicky
The aim of this study was to determine presence and quantity of Mycobacterium avium subsp. avium (M. a. avium) in lymph nodes and diaphragm muscles of naturally infected pigs. There were 40 pigs in which were analysed post mortem at the slaughterhouse, before heading to retail. There were 17 pigs in which we found tuberculoid lesions. We analysed lymph nodes and diaphragm muscle samples from all of the 40 pigs using real time PCR system for detection of M. a. avium. Out of 107 samples analysed, we detected M. a. avium in three samples of diaphragm muscles and the quantity was 103cells per gram of tissue. The real time PCR is useful method for fast and accurate detection and quantification of mycobacteria in food.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Svazek periodika
25
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
29-32
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—