Effect of fish oil in the diet of the model ogranism on hematological parameters and chemiluminescence of leukocytes
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F15%3A%230001238" target="_blank" >RIV/00027162:_____/15:#0001238 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://mnet.mendelu.cz/mendelnet2015/mnet_2015_full.pdf" target="_blank" >https://mnet.mendelu.cz/mendelnet2015/mnet_2015_full.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Effect of fish oil in the diet of the model ogranism on hematological parameters and chemiluminescence of leukocytes
Popis výsledku v původním jazyce
he purpose of the present study was to assess the effect of diet enriched with 2.5% fish oil (polyunsaturated fatty acids source) and the effect of diet enriched with 2.5% palm oil (saturated fatty acids source) to the overall health status of the modelorganism (Sus scrofa f. domestica). To determine the overall health status of the model organism, following hematological indicators of blood were analyzed: number of white blood cells, number of red blood cells, level of hemoglobin and hematocrit. Therewere non-significant differences in the investigated parameters of white and red blood cells, hemoglobine and hematocrit between groups of animals fed respective diets at day 29. No clinical signs of disease were observed during the entire experiment and hematological analysis gave results within the reference range, that gave evidence of the animals being in a good state of health. The level of oxidative stress of organism was measured via chemiluminiscence of leukocytes. There was no
Název v anglickém jazyce
Effect of fish oil in the diet of the model ogranism on hematological parameters and chemiluminescence of leukocytes
Popis výsledku anglicky
he purpose of the present study was to assess the effect of diet enriched with 2.5% fish oil (polyunsaturated fatty acids source) and the effect of diet enriched with 2.5% palm oil (saturated fatty acids source) to the overall health status of the modelorganism (Sus scrofa f. domestica). To determine the overall health status of the model organism, following hematological indicators of blood were analyzed: number of white blood cells, number of red blood cells, level of hemoglobin and hematocrit. Therewere non-significant differences in the investigated parameters of white and red blood cells, hemoglobine and hematocrit between groups of animals fed respective diets at day 29. No clinical signs of disease were observed during the entire experiment and hematological analysis gave results within the reference range, that gave evidence of the animals being in a good state of health. The level of oxidative stress of organism was measured via chemiluminiscence of leukocytes. There was no
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GJ - Choroby a škůdci zvířat, veterinární medicina
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/LO1218" target="_blank" >LO1218: Zdravé zvíře jako zdroj zdravé potraviny</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
MendelNet
ISBN
9788075093639
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
378-383
Název nakladatele
Mendelova univerzita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
11. 11. 2015
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
000366466100069