Vývoj střevní mikroflóry nosnic v průběhu života
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F15%3A%230001292" target="_blank" >RIV/00027162:_____/15:#0001292 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vývoj střevní mikroflóry nosnic v průběhu života
Popis výsledku v původním jazyce
Zdravá střevní mikroflóra je základem přirozené odolnosti drůbeže před infekcemi patogenními mikroorganismy. Proto jsme se v této práci zabývali rozvojem střevní mikroflóry nosnic po celou dobu produkce vajec. V průběhu života nosnic jsme zaznamenali 4 různá stádia ve složení mikroflóry slepého střeva. První stádium bylo zaznamenáno u kuřat v prvním týdnu života a bylo typické dominancí zástupců kmene Proteobacteria. Druhé stádium bylo typické pro kuřata ve věku 2-4 týdny, u kterých dominovaly grampozitivní zástupci kmene Firmicutes. Třetí stádium ve vývoji střevní mikroflóry bylo pozorováno u kuřat ve věku 2-6 měsíců. V tomto období docházelo k postupnému poklesu zastoupení Firmicutes a jejich nahrazování zástupci kmene Bacteroidetes. Poslední stádiumve vývoji střevní mikroflóry jsme zaznamenali u dospělých nosnic. Toto stádium bylo charakteristické přibližně stejným padesátiprocentním zastoupením zástupců kmenů Firmicutes a Bacteroidetes. Slepé střevo kuřat bylo relativně málo osídl
Název v anglickém jazyce
Development of gut microbiota in egg laying hens
Popis výsledku anglicky
In this study we characterised the development of caecal microbiota in egg laying hens over their whole life. We were able to define 4 different stages of caecal microbiota development. The first stage lasted for the first week of life and was characterised by a high prevalence of Proteobacteria. The second stage lasted from week 2 to week 4 and was characterised by nearly an absolute dominance of grampositive representatives of phylum Firmicutes. The third stage lasted from month 2 to month 6 and was characterised by the succession of Firmicutes at the expense of Bacteroidetes. The fourth stage was typical for adult hens in full egg production aged 7 months or more and was characterised by a constant ratio of Bacteroidetes and Firmicutes formed by equal numbers of the representatives of both phyla. Chicken caecum was only low level populated by Lactobacillus and bacteria with a probiotic potential should be sought among genera Dorea, Roseburia, Blautia or Faecalibacterium.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GJ - Choroby a škůdci zvířat, veterinární medicina
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/ED0006%2F01%2F01" target="_blank" >ED0006/01/01: Centrum pro aplikovanou mikrobiologii a imunologii ve veterinární medicíne</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Veterinářství
ISSN
0506-8231
e-ISSN
—
Svazek periodika
65
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
301-303
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—