Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vývoj střevní mikroflóry nosnic v průběhu života

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F15%3A%230001292" target="_blank" >RIV/00027162:_____/15:#0001292 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vývoj střevní mikroflóry nosnic v průběhu života

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Zdravá střevní mikroflóra je základem přirozené odolnosti drůbeže před infekcemi patogenními mikroorganismy. Proto jsme se v této práci zabývali rozvojem střevní mikroflóry nosnic po celou dobu produkce vajec. V průběhu života nosnic jsme zaznamenali 4 různá stádia ve složení mikroflóry slepého střeva. První stádium bylo zaznamenáno u kuřat v prvním týdnu života a bylo typické dominancí zástupců kmene Proteobacteria. Druhé stádium bylo typické pro kuřata ve věku 2-4 týdny, u kterých dominovaly grampozitivní zástupci kmene Firmicutes. Třetí stádium ve vývoji střevní mikroflóry bylo pozorováno u kuřat ve věku 2-6 měsíců. V tomto období docházelo k postupnému poklesu zastoupení Firmicutes a jejich nahrazování zástupci kmene Bacteroidetes. Poslední stádiumve vývoji střevní mikroflóry jsme zaznamenali u dospělých nosnic. Toto stádium bylo charakteristické přibližně stejným padesátiprocentním zastoupením zástupců kmenů Firmicutes a Bacteroidetes. Slepé střevo kuřat bylo relativně málo osídl

  • Název v anglickém jazyce

    Development of gut microbiota in egg laying hens

  • Popis výsledku anglicky

    In this study we characterised the development of caecal microbiota in egg laying hens over their whole life. We were able to define 4 different stages of caecal microbiota development. The first stage lasted for the first week of life and was characterised by a high prevalence of Proteobacteria. The second stage lasted from week 2 to week 4 and was characterised by nearly an absolute dominance of grampositive representatives of phylum Firmicutes. The third stage lasted from month 2 to month 6 and was characterised by the succession of Firmicutes at the expense of Bacteroidetes. The fourth stage was typical for adult hens in full egg production aged 7 months or more and was characterised by a constant ratio of Bacteroidetes and Firmicutes formed by equal numbers of the representatives of both phyla. Chicken caecum was only low level populated by Lactobacillus and bacteria with a probiotic potential should be sought among genera Dorea, Roseburia, Blautia or Faecalibacterium.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GJ - Choroby a škůdci zvířat, veterinární medicina

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/ED0006%2F01%2F01" target="_blank" >ED0006/01/01: Centrum pro aplikovanou mikrobiologii a imunologii ve veterinární medicíne</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Veterinářství

  • ISSN

    0506-8231

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    65

  • Číslo periodika v rámci svazku

    4

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    301-303

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus