Vliv prostředí na složení střevní mikroflóry nosnic z komerčních chovů a malochovů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F21%3AN0000149" target="_blank" >RIV/00027162:_____/21:N0000149 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.vetweb.cz/vliv-prostredi-na-slozeni-strevni-mikroflory-nosnic-z-komercnich-chovu-a-malochovu/" target="_blank" >https://www.vetweb.cz/vliv-prostredi-na-slozeni-strevni-mikroflory-nosnic-z-komercnich-chovu-a-malochovu/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv prostředí na složení střevní mikroflóry nosnic z komerčních chovů a malochovů
Popis výsledku v původním jazyce
V této práci jsme porovnali skladbu střevní mikroflóry slepic v komerční produkci a slepic ze zájmových malochovů. Mikroflóra slepic z malochovů byla ve své druhové skladbě jednodušší a sestávala se z menšího počtu bakteriálních druhů. Mikroflóra slepic ze zájmových chovů obsahovala více zástupců kmenů Bacteroidetes a Proteobacteria a méně zástupců kmene Firmicutes. Frekvence výskytu genů pro rezistence k antibiotikům byla vyšší u slepic z komerčních chovů. Celkové porovnání umožnilo identifikovat členy střevní mikroflóry, které jsou pozitivně selektovány u jedné nebo druhé skupiny. Neméně zajímavé jsou však i druhy, které se vyskytují v mikroflóře obou skupin ve stejné četnosti, protože to jsou bakteriální druhy typické pro kura domácího bez ohledu na jeho genetiku, životní podmínky nebo skladbu krmiva.
Název v anglickém jazyce
Environmental impact on differential composition of gut microbiota in chickens in commercial production and in backyard chickens
Popis výsledku anglicky
In this study we compared caecal microbiota composition of the egg laying hens from commercial production with microbiota of hens kept in backyards. Microbiota of backyard hens consisted of lower number of bacterial species than microbiota of indoor hens. At phylum level, microbiota of outdoor hens was enriched for Bacteroidetes and Proteobacteria. On the other hand, Firmicutes were more abundant in microbiota of indoor hens. Horizontally transferrable antibiotic resistance genes were less abundant in microbiota of outdoor hens than in indoor. Comparison of microbiota composition pointed towards isolates specifically adapted either to commercial or backyard chickens. However, microbiota members recorded at similar abundance in microbiota of both groups of hens are equally interesting as these represent microbiota members highly adapted to the chickens, irrespective of their genetics, feed composition or living environment.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40301 - Veterinary science
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK1810462" target="_blank" >QK1810462: Manipulace se složením střevní mikroflóry monogastrů jako cesta k potlačení E. coli infekcí a snížení spotřeby antimikrobik</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2021
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Veterinářství
ISSN
0506-8231
e-ISSN
—
Svazek periodika
71
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
208-211
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—