Porovnání kvality DNA u technologicky opracované svaloviny tuňáka žlutoploutvého
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F16%3AN0000006" target="_blank" >RIV/00027162:_____/16:N0000006 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/62157124:16270/16:43874252
Výsledek na webu
<a href="http://cit.vfu.cz/konference/mvp2016/4download/sbornik_2016.pdf" target="_blank" >http://cit.vfu.cz/konference/mvp2016/4download/sbornik_2016.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Porovnání kvality DNA u technologicky opracované svaloviny tuňáka žlutoploutvého
Popis výsledku v původním jazyce
Mezi nejčastější metody, které se dají použít pro druhovou identifikaci tuňáků, patří metody založené na detekci specifické DNA (PCR metoda - Polymerase Chain Reaction a její modifikace: real-time PCR, digitální PCR aj.). Problémem při detekci DNA v opracovaných výrobcích spočívá v možnosti fragmentace DNA během zpracovatelských technologií. V této studii byly porovnány tři DNA extrakční metody: DNeasy Blood and Tissue Kit, DNeasy mericon Food Kit a Chemagic DNA Tissue 10 Kit. Dále byl sledován vliv technologického opracování na DNA a to zejména teplota, tlak a druh opracování. Jednalo se o syrovou svalovinu, tepelně opracovanou svalovinu konzervací (celistvá a mletá svalovina), vařením (při 70 °C a 90 °C), uzením teplým a studeným kouřem, dále o paté a pomazánku. Kvalita DNA byla hodnocena dle stanovení koncentrací a poměrů absorbancí A260/A280 pomocí spektrometru. Dalším ukazatelem kvality DNA byla její amplifikovatelnost v následné PCR. Na základě výsledků byl vybrán optimální kit a zjištění míra poškození DNA při technologickým procesu.
Název v anglickém jazyce
Assesment of DNA quality in technologically processed muscle tissues of Thunnus albacares
Popis výsledku anglicky
The most common methods that can be used to identify tuna species include methods based on detection of specific DNA (PCR method - Polymerase Chain Reaction and its modification: real-time PCR, digital PCR etc.) The problem in the detection of DNA in the processed products is the possibility of DNA fragmentation during processing technologies. In this study we compared three DNA extraction method: DNeasy Blood and Tissue Kit, DNeasy mericon Food Kit and Chemagic DNA Tissue Kit 10. The effect of the technological processing of DNA was monitored, especially temperature, pressure and the type of processing. It was a raw muscle, muscle conservation (solid and ground muscle), boiling (at 70 °C and 90 °C), smoking hot and cold smoke, next pate and spread. DNA quality was assessed by determining the concentration and the absorbance ratio A260/A280 by spectrometer. Another indicator of the quality of the DNA was amplification in a subsequent PCR. Based on the results the optimal kit and detection rate of DNA damage in the technological process was chosen.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1530107" target="_blank" >QJ1530107: Metody pro identifikaci, sledovatelnost a ověřování autenticity potravin a krmiv s komponenty živočišného původu</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Svazek periodika
—
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
48-50
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—