Impact of Mycotoxins on Aquaculture Fish Species: A Review
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F16%3AN0000030" target="_blank" >RIV/00027162:_____/16:N0000030 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jwas.12371/full" target="_blank" >http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jwas.12371/full</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.1111/jwas.12371" target="_blank" >10.1111/jwas.12371</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Impact of Mycotoxins on Aquaculture Fish Species: A Review
Popis výsledku v původním jazyce
As the use of ingredients of plant origin has increased in aquaculture, the potential for mycotoxin poisoning in fish has increased accordingly. Feeding fish with mycotoxin-contaminated feed can lead to a breakdown in health, manifested as tissue damage or through immunosuppression. Both effects can lead to an increase in mortality. To date, however, there have been few reports of mycotoxins in feed at toxic concentrations. The aim of this study was to describe the effects of those toxic mycotoxins most commonly found as contaminants in fish feed. In terms of fish health, the most harmful mycotoxins are aflatoxin B1 and Fusarium mycotoxins. The most sensitive fish species was rainbow trout, Oncorhynchus mykiss. Future research in the field of mycotoxicosis in fish should be focused on the effects of combinations of mycotoxins.
Název v anglickém jazyce
Impact of Mycotoxins on Aquaculture Fish Species: A Review
Popis výsledku anglicky
As the use of ingredients of plant origin has increased in aquaculture, the potential for mycotoxin poisoning in fish has increased accordingly. Feeding fish with mycotoxin-contaminated feed can lead to a breakdown in health, manifested as tissue damage or through immunosuppression. Both effects can lead to an increase in mortality. To date, however, there have been few reports of mycotoxins in feed at toxic concentrations. The aim of this study was to describe the effects of those toxic mycotoxins most commonly found as contaminants in fish feed. In terms of fish health, the most harmful mycotoxins are aflatoxin B1 and Fusarium mycotoxins. The most sensitive fish species was rainbow trout, Oncorhynchus mykiss. Future research in the field of mycotoxicosis in fish should be focused on the effects of combinations of mycotoxins.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GJ - Choroby a škůdci zvířat, veterinární medicina
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/LO1218" target="_blank" >LO1218: Zdravé zvíře jako zdroj zdravé potraviny</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Journal of the World Aquaculture Society
ISSN
1749-7345
e-ISSN
—
Svazek periodika
Neuveden
Číslo periodika v rámci svazku
SEP
Stát vydavatele periodika
US - Spojené státy americké
Počet stran výsledku
15
Strana od-do
nestrankovano
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—