Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Impact of Mycotoxins on Aquaculture Fish Species: A Review

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F16%3AN0000030" target="_blank" >RIV/00027162:_____/16:N0000030 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jwas.12371/full" target="_blank" >http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jwas.12371/full</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1111/jwas.12371" target="_blank" >10.1111/jwas.12371</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Impact of Mycotoxins on Aquaculture Fish Species: A Review

  • Popis výsledku v původním jazyce

    As the use of ingredients of plant origin has increased in aquaculture, the potential for mycotoxin poisoning in fish has increased accordingly. Feeding fish with mycotoxin-contaminated feed can lead to a breakdown in health, manifested as tissue damage or through immunosuppression. Both effects can lead to an increase in mortality. To date, however, there have been few reports of mycotoxins in feed at toxic concentrations. The aim of this study was to describe the effects of those toxic mycotoxins most commonly found as contaminants in fish feed. In terms of fish health, the most harmful mycotoxins are aflatoxin B1 and Fusarium mycotoxins. The most sensitive fish species was rainbow trout, Oncorhynchus mykiss. Future research in the field of mycotoxicosis in fish should be focused on the effects of combinations of mycotoxins.

  • Název v anglickém jazyce

    Impact of Mycotoxins on Aquaculture Fish Species: A Review

  • Popis výsledku anglicky

    As the use of ingredients of plant origin has increased in aquaculture, the potential for mycotoxin poisoning in fish has increased accordingly. Feeding fish with mycotoxin-contaminated feed can lead to a breakdown in health, manifested as tissue damage or through immunosuppression. Both effects can lead to an increase in mortality. To date, however, there have been few reports of mycotoxins in feed at toxic concentrations. The aim of this study was to describe the effects of those toxic mycotoxins most commonly found as contaminants in fish feed. In terms of fish health, the most harmful mycotoxins are aflatoxin B1 and Fusarium mycotoxins. The most sensitive fish species was rainbow trout, Oncorhynchus mykiss. Future research in the field of mycotoxicosis in fish should be focused on the effects of combinations of mycotoxins.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GJ - Choroby a škůdci zvířat, veterinární medicina

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/LO1218" target="_blank" >LO1218: Zdravé zvíře jako zdroj zdravé potraviny</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Journal of the World Aquaculture Society

  • ISSN

    1749-7345

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    Neuveden

  • Číslo periodika v rámci svazku

    SEP

  • Stát vydavatele periodika

    US - Spojené státy americké

  • Počet stran výsledku

    15

  • Strana od-do

    nestrankovano

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus