Molecular characterization of Toxoplasma gondii in pork meat from different production systems in the Czech Republic
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F16%3AN0000064" target="_blank" >RIV/00027162:_____/16:N0000064 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0168160516304986" target="_blank" >http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0168160516304986</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.ijfoodmicro.2016.09.020" target="_blank" >10.1016/j.ijfoodmicro.2016.09.020</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Molecular characterization of Toxoplasma gondii in pork meat from different production systems in the Czech Republic
Popis výsledku v původním jazyce
Toxoplasmosis is a major public health issue, due to the presence of Toxoplasma gondii, mainlyinpork. The aimof this study was to determine the occurrence of T. gondii in pigs and wild boars bred in different production systems in the Czech Republic using ELISA and qPCRmethods. Our results showthat T. gondii infection iswidespread in pigs and wild boars bred and slaughtered in the Czech Republic and that there is a higher exposure to T. gondii in backyard slaughter operations and organic pig farming, indicating a potential risk for meat consumption. Additionally, genotyping of amplified loci for Type II suggests the presence of one clonal genotype circulating in these animals.
Název v anglickém jazyce
Molecular characterization of Toxoplasma gondii in pork meat from different production systems in the Czech Republic
Popis výsledku anglicky
Toxoplasmosis is a major public health issue, due to the presence of Toxoplasma gondii, mainlyinpork. The aimof this study was to determine the occurrence of T. gondii in pigs and wild boars bred in different production systems in the Czech Republic using ELISA and qPCRmethods. Our results showthat T. gondii infection iswidespread in pigs and wild boars bred and slaughtered in the Czech Republic and that there is a higher exposure to T. gondii in backyard slaughter operations and organic pig farming, indicating a potential risk for meat consumption. Additionally, genotyping of amplified loci for Type II suggests the presence of one clonal genotype circulating in these animals.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
EE - Mikrobiologie, virologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
International Journal of Food Microbiology
ISSN
0168-1605
e-ISSN
—
Svazek periodika
238
Číslo periodika v rámci svazku
DEC
Stát vydavatele periodika
NL - Nizozemsko
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
252-255
Kód UT WoS článku
000387631500032
EID výsledku v databázi Scopus
—