Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Molecular characterization of Toxoplasma gondii in pork meat from different production systems in the Czech Republic

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F16%3AN0000064" target="_blank" >RIV/00027162:_____/16:N0000064 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0168160516304986" target="_blank" >http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0168160516304986</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.ijfoodmicro.2016.09.020" target="_blank" >10.1016/j.ijfoodmicro.2016.09.020</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Molecular characterization of Toxoplasma gondii in pork meat from different production systems in the Czech Republic

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Toxoplasmosis is a major public health issue, due to the presence of Toxoplasma gondii, mainlyinpork. The aimof this study was to determine the occurrence of T. gondii in pigs and wild boars bred in different production systems in the Czech Republic using ELISA and qPCRmethods. Our results showthat T. gondii infection iswidespread in pigs and wild boars bred and slaughtered in the Czech Republic and that there is a higher exposure to T. gondii in backyard slaughter operations and organic pig farming, indicating a potential risk for meat consumption. Additionally, genotyping of amplified loci for Type II suggests the presence of one clonal genotype circulating in these animals.

  • Název v anglickém jazyce

    Molecular characterization of Toxoplasma gondii in pork meat from different production systems in the Czech Republic

  • Popis výsledku anglicky

    Toxoplasmosis is a major public health issue, due to the presence of Toxoplasma gondii, mainlyinpork. The aimof this study was to determine the occurrence of T. gondii in pigs and wild boars bred in different production systems in the Czech Republic using ELISA and qPCRmethods. Our results showthat T. gondii infection iswidespread in pigs and wild boars bred and slaughtered in the Czech Republic and that there is a higher exposure to T. gondii in backyard slaughter operations and organic pig farming, indicating a potential risk for meat consumption. Additionally, genotyping of amplified loci for Type II suggests the presence of one clonal genotype circulating in these animals.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    EE - Mikrobiologie, virologie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    International Journal of Food Microbiology

  • ISSN

    0168-1605

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    238

  • Číslo periodika v rámci svazku

    DEC

  • Stát vydavatele periodika

    NL - Nizozemsko

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    252-255

  • Kód UT WoS článku

    000387631500032

  • EID výsledku v databázi Scopus