Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

OCCURRENCE OF TOXOPLASMA GONDII IN DOMESTICATED PIGS AND WILD BOARS BRED IN THE CZECH REPUBLIC

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216224%3A14310%2F15%3A00082335" target="_blank" >RIV/00216224:14310/15:00082335 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    OCCURRENCE OF TOXOPLASMA GONDII IN DOMESTICATED PIGS AND WILD BOARS BRED IN THE CZECH REPUBLIC

  • Popis výsledku v původním jazyce

    In recent years, there has been an increase in the numbers of reported outbreaks, cases, associated with food borne parasitic infections arising from meat consumption. Toxoplasma gondii is the fourth important agent according to the global ranking of foodborne parasites by ?importance? and their primary food vehicle (WHO 2013). The aim of this study was to determine the occurrence of T. gondii in sources of pork meat represented by pigs and wild boars slaughtered in the Czech Republic. Muscle samples (diaphragma) collected from a total of 499 animals were collected during years 2013 and 2014. Domesticated pigs came from one organic (n=48) and four conventional farms (n=61). Wild boars originated from three game reserves (n=356) and two free hunt localities (n=34) in the Czech Republic. The detection of T. gondii was achieved by homemade qPCR assay targeting simultaneously locus 529 rep and B1. The higher incidence of T. gondii was observed in organic farm (29.2 %) when compared to.

  • Název v anglickém jazyce

    OCCURRENCE OF TOXOPLASMA GONDII IN DOMESTICATED PIGS AND WILD BOARS BRED IN THE CZECH REPUBLIC

  • Popis výsledku anglicky

    In recent years, there has been an increase in the numbers of reported outbreaks, cases, associated with food borne parasitic infections arising from meat consumption. Toxoplasma gondii is the fourth important agent according to the global ranking of foodborne parasites by ?importance? and their primary food vehicle (WHO 2013). The aim of this study was to determine the occurrence of T. gondii in sources of pork meat represented by pigs and wild boars slaughtered in the Czech Republic. Muscle samples (diaphragma) collected from a total of 499 animals were collected during years 2013 and 2014. Domesticated pigs came from one organic (n=48) and four conventional farms (n=61). Wild boars originated from three game reserves (n=356) and two free hunt localities (n=34) in the Czech Republic. The detection of T. gondii was achieved by homemade qPCR assay targeting simultaneously locus 529 rep and B1. The higher incidence of T. gondii was observed in organic farm (29.2 %) when compared to.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

    EG - Zoologie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů