Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Modelový růst Listeria monocytogenes na povrchu zrajících sýrů

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F16%3AN0000142" target="_blank" >RIV/00027162:_____/16:N0000142 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2016/158-159/veda_159-35-38.pdf" target="_blank" >http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2016/158-159/veda_159-35-38.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Modelový růst Listeria monocytogenes na povrchu zrajících sýrů

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Zrající sýry patří mezi nutričně bohaté, ale z pohledu možné kontaminace L. monocytogenes, vysoce rizikové potraviny. Cílem studie bylo provést modelový pokus růstu L. monocytogenes na povrchu sýrů zrajících pod mazem. Po inokulaci zrajících sýrů byly sledovány počty L. monocytogenes na povrchu sýrů během doby jejich údržnosti. Testované zrající sýry byly na základě hodnoty pH zařazeny do skupiny potravin podporujících růst L. monocytogenes. Výsledky modelového pokusu toto zařazení potvrdily. Při výchozí kontaminaci log 4 KTJ/10 cm2 došlo ke zvýšení počtu L. monocytogenes o jeden logaritmus dvanáctý den a při log 3 KTJ/10 cm2 šestnáctý den. Na konci doby spotřeby stanovené výrobcem došlo k nárůstu L. monocytogenes o tři logaritmické řády. Tento fakt poukazuje na nutnost monitorování výskytu L. monocytogenes v průběhu výroby zrajících sýrů i v prostředí zpracovatelských podniků a nastavení odpovídající doby údržnosti zrajících sýrů z pohledu jejich bezpečnosti.

  • Název v anglickém jazyce

    Growth model of Listeria monocytogenes on the surface of smear ripened cheeses

  • Popis výsledku anglicky

    Ripened cheeses are rich in nutrients, but in view of possible contamination with L. monocytogenes, high risk foods. The aim of this study was to perform the growth model of L. monocytogenes on the surface of smear ripened cheeses. After inoculation the enumeration of L. monocytogenes on the surface of ripened cheeses was performed during the shelf-life. Ripened cheeses were tested on the basis of pH value as the food category supporting the growth of L. monocytogenes. Results of our model experiment confirmed this classification. In case of initial contamination by log 4 CFU/10 cm2 the number of L. monocytogenes increased by one log during the twelfth day and at log 3 CFU/10 cm2 the sixteenth day. At the end of the shelf life established by the producer increase of L.monocytogenes by three logarithms was found. This fact points out the necessity to perform L. monocytogenes monitoring during the production of ripened cheeses and also in food processing environment and to set up an adequate shelf life of ripened cheeses in terms of their safety.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    EE - Mikrobiologie, virologie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Mlékařské listy

  • ISSN

    1212-950X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    27

  • Číslo periodika v rámci svazku

    6

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    35-38

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus