Modelový růst Listeria monocytogenes na povrchu zrajících sýrů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F16%3AN0000142" target="_blank" >RIV/00027162:_____/16:N0000142 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2016/158-159/veda_159-35-38.pdf" target="_blank" >http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2016/158-159/veda_159-35-38.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Modelový růst Listeria monocytogenes na povrchu zrajících sýrů
Popis výsledku v původním jazyce
Zrající sýry patří mezi nutričně bohaté, ale z pohledu možné kontaminace L. monocytogenes, vysoce rizikové potraviny. Cílem studie bylo provést modelový pokus růstu L. monocytogenes na povrchu sýrů zrajících pod mazem. Po inokulaci zrajících sýrů byly sledovány počty L. monocytogenes na povrchu sýrů během doby jejich údržnosti. Testované zrající sýry byly na základě hodnoty pH zařazeny do skupiny potravin podporujících růst L. monocytogenes. Výsledky modelového pokusu toto zařazení potvrdily. Při výchozí kontaminaci log 4 KTJ/10 cm2 došlo ke zvýšení počtu L. monocytogenes o jeden logaritmus dvanáctý den a při log 3 KTJ/10 cm2 šestnáctý den. Na konci doby spotřeby stanovené výrobcem došlo k nárůstu L. monocytogenes o tři logaritmické řády. Tento fakt poukazuje na nutnost monitorování výskytu L. monocytogenes v průběhu výroby zrajících sýrů i v prostředí zpracovatelských podniků a nastavení odpovídající doby údržnosti zrajících sýrů z pohledu jejich bezpečnosti.
Název v anglickém jazyce
Growth model of Listeria monocytogenes on the surface of smear ripened cheeses
Popis výsledku anglicky
Ripened cheeses are rich in nutrients, but in view of possible contamination with L. monocytogenes, high risk foods. The aim of this study was to perform the growth model of L. monocytogenes on the surface of smear ripened cheeses. After inoculation the enumeration of L. monocytogenes on the surface of ripened cheeses was performed during the shelf-life. Ripened cheeses were tested on the basis of pH value as the food category supporting the growth of L. monocytogenes. Results of our model experiment confirmed this classification. In case of initial contamination by log 4 CFU/10 cm2 the number of L. monocytogenes increased by one log during the twelfth day and at log 3 CFU/10 cm2 the sixteenth day. At the end of the shelf life established by the producer increase of L.monocytogenes by three logarithms was found. This fact points out the necessity to perform L. monocytogenes monitoring during the production of ripened cheeses and also in food processing environment and to set up an adequate shelf life of ripened cheeses in terms of their safety.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
EE - Mikrobiologie, virologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Mlékařské listy
ISSN
1212-950X
e-ISSN
—
Svazek periodika
27
Číslo periodika v rámci svazku
6
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
35-38
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—