Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Nálezy Listeria monocytogenes v sýrech českého a slovenského původu v tržní síti a predikce výskytu perzistentních kmenů u výrobců

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F19%3A43877936" target="_blank" >RIV/62157124:16270/19:43877936 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/00027162:_____/19:N0000360

  • Výsledek na webu

    <a href="https://docplayer.cz/147890435-Xxi-konference-mladych-vedeckych-pracovniku-s-mezinarodni-ucasti-sbornik-prispevku.html" target="_blank" >https://docplayer.cz/147890435-Xxi-konference-mladych-vedeckych-pracovniku-s-mezinarodni-ucasti-sbornik-prispevku.html</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Nálezy Listeria monocytogenes v sýrech českého a slovenského původu v tržní síti a predikce výskytu perzistentních kmenů u výrobců

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Sýry představují pro konzumenty významný zdroj živin, např. plnohodnotných bílkovin a vápníku. EFSA (European Food Safety Authority) řadí sýry na třetí příčku nejrizikovějších potravin z hlediska výskytu bakterie Listeria monocytogenes, jedná se zejména o měkké zrající sýry. Tato všudypřítomná bakterie může vyvolat dva druhy onemocnění. U zdravých jedinců onemocnění probíhá jako febrilní gastroenteritida, vážný průběh mívá u jedinců se sníženou imunitou a v těhotenství a označuje se jako listerióza. Smrtnost v EU v roce 2017 činila 13,8 %. Schopnost L. monocytogenes perzistovat na technologickém zařízení a v prostředí potravinářských podniků po dobu několika let je významným faktorem přispívajícím ke kontaminaci RTE potravin a vzniku listerióz u jejich konzumentů. Cílem studie bylo v pětiletém období sledovat výskyt L. monocytogenes v sýrech českého a slovenského původu a u vybraných izolátů provést genetickou analýzu k predikci výskytu perzistentních kmenů.

  • Název v anglickém jazyce

    Findings of Listeria monocytogenes in cheeses of Czech and Slovak origin from retail and prediction of the occurrence of persistent strains from producers

  • Popis výsledku anglicky

    Cheeses are an important source of nutrients. EFSA (European Food Safety Authority) ranks cheeses as the third most risky food in terms of occurrence of Listeria monocytogenes, especially soft ripening cheeses. This ubiquitous bacterium is a significant intracellular pathogen causing listeriosis. Resistance to external conditions like growing in low temperature and high NaCl concentrations and also the ability of L. monocytogenes to persist on technological equipment in food business for several years are important factors contributing to contamination of RTE (ready to eat) food and causing listeriosis. The aim of the study was to monitor the occurrence of L. monocytogenes in cheeses of Czech and Slovak origin and characterize the obtained isolates by typing methods. L. monocytogenes was detected in 10 out of 92 samples of different types of cheeses. L. monocytogenes was found in 3 out of 27 tested producers. Repeating of identical isolates from one company during the whole monitored period may indicate the presence of a persistent strain.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40301 - Veterinary science

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2019

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    XXI. KONFERENCE MLADÝCH VĚDECKÝCH PRACOVNÍKŮ S MEZINÁRODNÍ ÚČASTÍ, Sborník příspěvků

  • ISBN

    978-80-7305-820-3

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    15-17

  • Název nakladatele

    Veterinární a farmaceutická univerzita Brno

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    22. 5. 2019

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku