Nálezy Listeria monocytogenes v sýrech českého a slovenského původu v tržní síti a predikce výskytu perzistentních kmenů u výrobců
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F19%3A43877936" target="_blank" >RIV/62157124:16270/19:43877936 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/00027162:_____/19:N0000360
Výsledek na webu
<a href="https://docplayer.cz/147890435-Xxi-konference-mladych-vedeckych-pracovniku-s-mezinarodni-ucasti-sbornik-prispevku.html" target="_blank" >https://docplayer.cz/147890435-Xxi-konference-mladych-vedeckych-pracovniku-s-mezinarodni-ucasti-sbornik-prispevku.html</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Nálezy Listeria monocytogenes v sýrech českého a slovenského původu v tržní síti a predikce výskytu perzistentních kmenů u výrobců
Popis výsledku v původním jazyce
Sýry představují pro konzumenty významný zdroj živin, např. plnohodnotných bílkovin a vápníku. EFSA (European Food Safety Authority) řadí sýry na třetí příčku nejrizikovějších potravin z hlediska výskytu bakterie Listeria monocytogenes, jedná se zejména o měkké zrající sýry. Tato všudypřítomná bakterie může vyvolat dva druhy onemocnění. U zdravých jedinců onemocnění probíhá jako febrilní gastroenteritida, vážný průběh mívá u jedinců se sníženou imunitou a v těhotenství a označuje se jako listerióza. Smrtnost v EU v roce 2017 činila 13,8 %. Schopnost L. monocytogenes perzistovat na technologickém zařízení a v prostředí potravinářských podniků po dobu několika let je významným faktorem přispívajícím ke kontaminaci RTE potravin a vzniku listerióz u jejich konzumentů. Cílem studie bylo v pětiletém období sledovat výskyt L. monocytogenes v sýrech českého a slovenského původu a u vybraných izolátů provést genetickou analýzu k predikci výskytu perzistentních kmenů.
Název v anglickém jazyce
Findings of Listeria monocytogenes in cheeses of Czech and Slovak origin from retail and prediction of the occurrence of persistent strains from producers
Popis výsledku anglicky
Cheeses are an important source of nutrients. EFSA (European Food Safety Authority) ranks cheeses as the third most risky food in terms of occurrence of Listeria monocytogenes, especially soft ripening cheeses. This ubiquitous bacterium is a significant intracellular pathogen causing listeriosis. Resistance to external conditions like growing in low temperature and high NaCl concentrations and also the ability of L. monocytogenes to persist on technological equipment in food business for several years are important factors contributing to contamination of RTE (ready to eat) food and causing listeriosis. The aim of the study was to monitor the occurrence of L. monocytogenes in cheeses of Czech and Slovak origin and characterize the obtained isolates by typing methods. L. monocytogenes was detected in 10 out of 92 samples of different types of cheeses. L. monocytogenes was found in 3 out of 27 tested producers. Repeating of identical isolates from one company during the whole monitored period may indicate the presence of a persistent strain.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
40301 - Veterinary science
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
XXI. KONFERENCE MLADÝCH VĚDECKÝCH PRACOVNÍKŮ S MEZINÁRODNÍ ÚČASTÍ, Sborník příspěvků
ISBN
978-80-7305-820-3
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
15-17
Název nakladatele
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
22. 5. 2019
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—