Hodnocení vlivu dezinfekčních látek etanolu a chloraminu T na růst biofilmu bakterie Staphylococcus auerus
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F17%3AN0000042" target="_blank" >RIV/00027162:_____/17:N0000042 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.maso.cz" target="_blank" >http://www.maso.cz</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Hodnocení vlivu dezinfekčních látek etanolu a chloraminu T na růst biofilmu bakterie Staphylococcus auerus
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem tohoto článku je shrnout výsledky základního výzkumu zaměřeného na tvorbu biofilmu izolátu Staphylococcus aureus z masného průmyslu především z hlediska jeho reakce na subletální koncentrace desinfekčních látek, etanolu a chloraminu T. Subletální koncentrace některých desinfekčních látek mohou poskytnout bakteriím příležitost se adaptovat a chránit se nadprodukcí biofilmu. U těchto dvou chemikálií jsme prokázali stimulační efekt na biofilm S. aureus. Stimulovaný biofilm jsme charakterizovali na úrovni transkriptomu (RNA) a na úrovni proteinů. Dále jsme charakterizovali interakce S. aureus ve směsném (duálním) biofilmu s G- kmeny, Escherichia coli, Salmonella enterica serovar Enteritidis a Raoultella planticolla.
Název v anglickém jazyce
Impact of disinfectants ethanol and chloramine T on biofilm growth of bacteria Staphylococccus aureus
Popis výsledku anglicky
The aim of this article was to summarize the results of basic research focused on the biofilm formation of the Staphylococcus aureus isoleted from the meat industry, with respect to its reaction to the sublethal concentrations of disinfectants, ethanol and chloramine T. The sublethal concentrations of some disinfectants can promote the biofilms formation and by this way give bacteria the opportunity to adapt and protect themselves from environment. Stimulated biofilm was characterized at the level of transcript (RNA) and protein level. We further characterized interactions of S. aureus in mixed (dual) biofilm with G-strains, Escherichia coli, Salmonella enterica serovar Enteritidis and Raoultella planticolla.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Svazek periodika
—
Číslo periodika v rámci svazku
7
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
9
Strana od-do
26-34
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—