Vliv subletálních koncentrací dezinfekčních látek na tvorbu biofilmu v prostředí masného průmyslu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216224%3A14310%2F16%3A00097906" target="_blank" >RIV/00216224:14310/16:00097906 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv subletálních koncentrací dezinfekčních látek na tvorbu biofilmu v prostředí masného průmyslu
Popis výsledku v původním jazyce
V masném průmyslu biofilm představuje přetrvávající zdroj kontaminace mikroorganizmy. Tyto mikroorganizmy přicházejí do styku s potravinami a mohou způsobit jejich kažení a zároveň může docházet k přenosu patogenních mikroorganizmů podílejících se na vzniku alimentárních onemocnění. Mezi patogenní mikroorganizmy mající schopnost tvořit biofilm můžeme zařadit Staphylococcus aureus, patogenní kmeny Escherichia coli, Listeria monocytogenes, Salmonella spp., Yersinia enterocolitica nebo Campylobacter jejuni. Biofilm je tvořen především mikrobiálními buňkami a extracelulární polymerní hmotou (EPS), která tyto buňky chrání mimo jiné proti účinku dezinfekčních látek. Jejich penetrace do biofilmu je tak snížena a zároveň EPS ztěžuje vymývání reziduí dezinfekčních látek z biofilmu. Zbytky dezinfekčních látek se hromadí a přetrvávají v prostředí biofilmu v nízkých koncentracích, na které se mikroorganizmy mohou adaptovat. Navíc, na základě předchozích studií lze předpokládat, že právě subletální koncentrace dezinfekčních látek mohou indukovat tvorbu biofilmu. Cílem této pilotní studie bylo otestovat vliv subletálních koncentrací tří aktuálně v potravinářském průmyslu používaných dezinfekčních látek na schopnost indukce tvorby biofilmu u kmenů E. coli a S. aureus izolovaných z masných provozoven. Byly testovány tyto dezinfekční látky: benzalkonium chlorid, etanol a kyselina peroxooctová. Indukce tvorby biofilmu byla sledována měřením fluorescenčního signálu po obarvení barvivem SYTO9. Nejvyšší indukce tvorby biofilmu u S. aureus byla pozorována při kultivaci s 4x10-4% BAC; 1,25% etanolem a 3x10-5% kyselinou peroxooctovou; u E. coli při kultivaci s 2x10-8% BAC; 5% etanolem a 3x10-6% kyselinou peroxooctovou. Tato měření potvrzují, že subletální koncentrace vybraných dezinfekčních látek mohou indukovat tvorbu biofilmu u E. coli a S. aureus.
Název v anglickém jazyce
Effect of sub-lethal concentrations of disinfectants on biofilm formation in the environment of the meat industry
Popis výsledku anglicky
In the meat industry, biofilm is a persistent source of contamination of microorganisms. These microorganisms come into contact with food and can cause food spoilage, as well as the transmission of pathogenic microorganisms involved in foodborne illnesses. Pathogenic microorganisms having the ability to form a biofilm include Staphylococcus aureus, pathogenic strains of Escherichia coli, Listeria monocytogenes, Salmonella spp., Yersinia enterocolitica or Campylobacter jejuni. The biofilm consists primarily of microbial cells and extracellular polymeric material (EPS) which protects these cells against the action of disinfectants. Their penetration into the biofilm is thus reduced and at the same time EPS makes it more difficult to wash biofilm disinfectant residues. Remnants of disinfectants accumulate and persist in biofilm environments at low concentrations to which microorganisms can adapt. In addition, based on previous studies, it can be assumed that just sub-lethal concentrations of disinfectants can induce biofilm formation. The aim of this pilot study was to test the influence of sublethal concentrations of three currently used in the food industry on disinfectants used to induce biofilm formation in E. coli and S. aureus strains isolated from meat establishments. The following disinfectants have been tested: benzalkonium chloride, ethanol and peroxyacetic acid. The induction of biofilm formation was monitored by measuring the fluorescence signal after staining with SYTO9. The highest induction of biofilm formation in S. aureus was observed in culture with 4x10-4% BAC; 1.25% ethanol and 3x10-5% peroxyacetic acid; for E. coli cultures with 2x10-8% BAC; 5% ethanol and 3x10-6% peroxyacetic acid. These measurements confirm that sub-lethal concentrations of selected disinfectants can induce biofilm formation in E. coli and S. aureus.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
10600 - Biological sciences
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů