Biofilmy v mäsovom priemysle a indukcia tvorby biofilmu sub-letálnymi koncentráciami troch sledovaných dezinfekčných látok
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216224%3A14310%2F16%3A00097904" target="_blank" >RIV/00216224:14310/16:00097904 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Biofilmy v mäsovom priemysle a indukcia tvorby biofilmu sub-letálnymi koncentráciami troch sledovaných dezinfekčných látok
Popis výsledku v původním jazyce
Schopnost bakterií tvořit biofilm má negativní efekt pro řadu průmyslových odvětví včetně masného průmyslu. V masném průmyslu biofilm představuje přetrvávající zdroj kontaminace mikroorganizmy, které se podílejí na vzniku alimentárních infekcí a kažení potravin. Cílem této pilotní studie bylo otestovat efekt subletálních koncentrací tří aktuálně používaných biocidů v potravinářském průmyslu na schopnost indukce tvorby biofilmu u kmenů Escherichia coli a Staphylococcus aureus pocházejících z masných provozoven. Byly testovány tyto biocidy: benzalkonium chlorid, etanol a kyselina peroxooctová. Tvorba biofilmu byla sledována měřením fluorescenčního signálu po obarvení barvivem SYTO9. Indukce tvorby biofilmu u S. aureus byla pozorována při kultivaci s 4x10-4% BAC; 1,25% etanolem a 3x10-5% kyselinou peroxooctovou a v případě E. coli při kultivaci s 2x10-8% BAC; 5% etanolem a 3x10-6% kyselinou peroxooctovou. Tato měření potvrzují, že nízké koncentrace dezinfekčních látek mohou indukovat tvorbu biofilmu u E. coli a S. aureus.
Název v anglickém jazyce
Biofilms in the meat industry and induction of biofilm formation using sub-lethal concentrations of the three monitored disinfectants
Popis výsledku anglicky
The ability of bacteria to form a biofilm has a negative effect for a number of industries including the meat industry. In the meat industry the biofilm is a continuing source of contamination of microorganisms which are involved in causing alimentary infections and food spoilage. The aim of this pilot study was to test the effect of sub-lethal concentrations of the three currently used disinfecting agents in the food industry for ability to induce biofilm formation by strains of Escherichia coli and Staphylococcus aureus isolated from meat establishments. We tested these disinfectants: benzalkonium chloride (BAC), ethanol and peracetic acid. Induction of biofilm formation was monitored by measuring the fluorescence signal after staining dye SYTO9. Induction of S. aureus biofilm formation was observed in the cultivation with 4x10-4% BAC; 1.25% ethanol and 3x10-5% peracetic acid and in the case of E. coli with 2x10-8% BAC; 5% ethanol and 3x10-6% peracetic acid. These measurements confirmed that low concentrations of disinfectants can induce the biofilm formation by strains of E. coli and S. aureus.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
10600 - Biological sciences
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů