Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Biofilmy v mäsovom priemysle a indukcia tvorby biofilmu sub-letálnymi koncentráciami troch sledovaných dezinfekčných látok

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216224%3A14310%2F16%3A00097904" target="_blank" >RIV/00216224:14310/16:00097904 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Biofilmy v mäsovom priemysle a indukcia tvorby biofilmu sub-letálnymi koncentráciami troch sledovaných dezinfekčných látok

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Schopnost bakterií tvořit biofilm má negativní efekt pro řadu průmyslových odvětví včetně masného průmyslu. V masném průmyslu biofilm představuje přetrvávající zdroj kontaminace mikroorganizmy, které se podílejí na vzniku alimentárních infekcí a kažení potravin. Cílem této pilotní studie bylo otestovat efekt subletálních koncentrací tří aktuálně používaných biocidů v potravinářském průmyslu na schopnost indukce tvorby biofilmu u kmenů Escherichia coli a Staphylococcus aureus pocházejících z masných provozoven. Byly testovány tyto biocidy: benzalkonium chlorid, etanol a kyselina peroxooctová. Tvorba biofilmu byla sledována měřením fluorescenčního signálu po obarvení barvivem SYTO9. Indukce tvorby biofilmu u S. aureus byla pozorována při kultivaci s 4x10-4% BAC; 1,25% etanolem a 3x10-5% kyselinou peroxooctovou a v případě E. coli při kultivaci s 2x10-8% BAC; 5% etanolem a 3x10-6% kyselinou peroxooctovou. Tato měření potvrzují, že nízké koncentrace dezinfekčních látek mohou indukovat tvorbu biofilmu u E. coli a S. aureus.

  • Název v anglickém jazyce

    Biofilms in the meat industry and induction of biofilm formation using sub-lethal concentrations of the three monitored disinfectants

  • Popis výsledku anglicky

    The ability of bacteria to form a biofilm has a negative effect for a number of industries including the meat industry. In the meat industry the biofilm is a continuing source of contamination of microorganisms which are involved in causing alimentary infections and food spoilage. The aim of this pilot study was to test the effect of sub-lethal concentrations of the three currently used disinfecting agents in the food industry for ability to induce biofilm formation by strains of Escherichia coli and Staphylococcus aureus isolated from meat establishments. We tested these disinfectants: benzalkonium chloride (BAC), ethanol and peracetic acid. Induction of biofilm formation was monitored by measuring the fluorescence signal after staining dye SYTO9. Induction of S. aureus biofilm formation was observed in the cultivation with 4x10-4% BAC; 1.25% ethanol and 3x10-5% peracetic acid and in the case of E. coli with 2x10-8% BAC; 5% ethanol and 3x10-6% peracetic acid. These measurements confirmed that low concentrations of disinfectants can induce the biofilm formation by strains of E. coli and S. aureus.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10600 - Biological sciences

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů