Biofilmy v masném průmyslu a indukce tvorby biofilmu subletálními koncetracemi tří sledovaných biocidů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F16%3AN0000026" target="_blank" >RIV/00027162:_____/16:N0000026 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Biofilmy v masném průmyslu a indukce tvorby biofilmu subletálními koncetracemi tří sledovaných biocidů
Popis výsledku v původním jazyce
Schopnost bakterií tvořit biofilm má negativní efekt pro řadu průmyslových odvětví včetně masného průmyslu. V masném průmyslu biofilm představuje přetrvávající zdroj kontaminace mikroorganizmy, které se podílejí na vzniku alimentárních infekcí a kažení potravin. Cílem tohoto článku bylo shrnout podmínky tvorby biofilmu a uvést přehled základních biocidů s ohledem na jejich složení a způsob účinku. Součástí této práce bylo též otestovat efekt subletálních koncentrací tří aktuálně používaných biocidů v potravinářském průmyslu na schopnost indukce tvorby biofilmu u kmenů Escherichia coli a Staphylococcus aureus pocházejících z masných provozoven. Byly testovány tyto biocidy: benzalkonium chlorid (BAC), etanol a kyselina peroxooctová. Tvorba biofilmu byla sledována měřením fluorescenčního signálu po obarvení barvivem SYTO9. Indukce tvorby biofilmu u S. aureus byla pozorována při kultivaci s 4x10-4% BAC; 1,25% etanolem a 3x10-5% kyselinou peroxooctovou a v případě E. coli při kultivaci s 2x10-8% BAC; 5%etanolem a 3x10-6% kyselinou peroxooctovou. Tato měření potvrzují, že nízké koncentrace dezinfekčních látek mohou indukovat tvorbu biofilmu u E. coli a S. aureus.
Název v anglickém jazyce
Biofilms in the meat industry and induction of biofilm formation using sublethal concetrations of the three monitored biocides
Popis výsledku anglicky
The ability of bacteria to form a biofilm has a negative effect for a number of industries including the meat industry. Biofilm in the meat industry pose a particularly persistent source of contamination of foodborne and food spoilage microorganisms. The aim of this article was to summarize the conditions of biofilm formation and give an overview of basic biocides used in food industry with regard to their composition and mode of action. Part of this work was also to test the effect of sublethal concentrations of three biocides currently used in the food industry, benzalkonium chloride, ethanol and peracetic acid on the ability to induce the biofilm formation by E. coli and S. aureus derived from the meat plants. Biofilm formation was monitored by measuring the fluorescence signal after staining by SYTO9. Induction of biofilm formation of S. aureus was observed when cultured with 4 x 10-4% of BAC; 1.25% of ethanol and 3 x 10-5% of peracetic acid and in the case of E. coli when cultured with 2 x 10-8% of BAC; 5% of ethanol and 3 x 10-6 of peracetic acid. These measurements confirmed that the low concentration of the disinfecting substances can induce the biofilm formation in E. coli and S. aureus.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
EE - Mikrobiologie, virologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Svazek periodika
Neuveden
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
41-47
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—