Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Biofilmy v masném průmyslu a indukce tvorby biofilmu subletálními koncetracemi tří sledovaných biocidů

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F16%3AN0000026" target="_blank" >RIV/00027162:_____/16:N0000026 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Biofilmy v masném průmyslu a indukce tvorby biofilmu subletálními koncetracemi tří sledovaných biocidů

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Schopnost bakterií tvořit biofilm má negativní efekt pro řadu průmyslových odvětví včetně masného průmyslu. V masném průmyslu biofilm představuje přetrvávající zdroj kontaminace mikroorganizmy, které se podílejí na vzniku alimentárních infekcí a kažení potravin. Cílem tohoto článku bylo shrnout podmínky tvorby biofilmu a uvést přehled základních biocidů s ohledem na jejich složení a způsob účinku. Součástí této práce bylo též otestovat efekt subletálních koncentrací tří aktuálně používaných biocidů v potravinářském průmyslu na schopnost indukce tvorby biofilmu u kmenů Escherichia coli a Staphylococcus aureus pocházejících z masných provozoven. Byly testovány tyto biocidy: benzalkonium chlorid (BAC), etanol a kyselina peroxooctová. Tvorba biofilmu byla sledována měřením fluorescenčního signálu po obarvení barvivem SYTO9. Indukce tvorby biofilmu u S. aureus byla pozorována při kultivaci s 4x10-4% BAC; 1,25% etanolem a 3x10-5% kyselinou peroxooctovou a v případě E. coli při kultivaci s 2x10-8% BAC; 5%etanolem a 3x10-6% kyselinou peroxooctovou. Tato měření potvrzují, že nízké koncentrace dezinfekčních látek mohou indukovat tvorbu biofilmu u E. coli a S. aureus.

  • Název v anglickém jazyce

    Biofilms in the meat industry and induction of biofilm formation using sublethal concetrations of the three monitored biocides

  • Popis výsledku anglicky

    The ability of bacteria to form a biofilm has a negative effect for a number of industries including the meat industry. Biofilm in the meat industry pose a particularly persistent source of contamination of foodborne and food spoilage microorganisms. The aim of this article was to summarize the conditions of biofilm formation and give an overview of basic biocides used in food industry with regard to their composition and mode of action. Part of this work was also to test the effect of sublethal concentrations of three biocides currently used in the food industry, benzalkonium chloride, ethanol and peracetic acid on the ability to induce the biofilm formation by E. coli and S. aureus derived from the meat plants. Biofilm formation was monitored by measuring the fluorescence signal after staining by SYTO9. Induction of biofilm formation of S. aureus was observed when cultured with 4 x 10-4% of BAC; 1.25% of ethanol and 3 x 10-5% of peracetic acid and in the case of E. coli when cultured with 2 x 10-8% of BAC; 5% of ethanol and 3 x 10-6 of peracetic acid. These measurements confirmed that the low concentration of the disinfecting substances can induce the biofilm formation in E. coli and S. aureus.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    EE - Mikrobiologie, virologie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    Neuveden

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    41-47

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus