Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Effect of probiotics on the viability of porcine and human neutrophils in vitro

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F17%3AN0000124" target="_blank" >RIV/00027162:_____/17:N0000124 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/62156489:43210/17:43913021

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.agriculturejournals.cz/publicFiles/233045.pdf" target="_blank" >http://www.agriculturejournals.cz/publicFiles/233045.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.17221/72/2017-VETMED" target="_blank" >10.17221/72/2017-VETMED</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Effect of probiotics on the viability of porcine and human neutrophils in vitro

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Lactobacillus, Bifidobacterium and Enterococcus cultures are increasingly used as probiotics for humans and pigs. The aim of this study was to investigate if co-cultivation of porcine and human neutrophils with probiotics can lead to increased apoptosis in vitro. Ten adult Large white pigs and 10 healthy human donors were used in this study. Neutrophils were isolated by dextran sedimentation and cultivated with and without the lactic acid bacteria Bifidobacterium bifidum, Lactobacillus rhamnosus, and Enterococcus faecium for 2, 4, 24 and 48 h. Early and late apoptosis was measured using flow cytometry, and cell lysis was detected based on lactate dehydrogenase activity (LDH). A significant (P < 0.05; P < 0.01) increase in apoptotic neutrophils and LDH was observed at 24 h and 48 h in vitro. All probiotics exerted their greatest effects on the early apoptosis of porcine neutrophils, while the effects of L. rhamnosus were most pronounced on late apoptosis and those of B. bifidum on LDH release of human neutrophils. The increased neutrophil apoptosis caused by probiotic bacteria can be beneficial for more efficient efferocytosis and faster resolution of inflammation and tissue regeneration. In conclusion, we have demonstrated that the interaction of B. bifidum, L. rhamnosus, and E. faecium with human and porcine neutrophils leads to their apoptosis.

  • Název v anglickém jazyce

    Effect of probiotics on the viability of porcine and human neutrophils in vitro

  • Popis výsledku anglicky

    Lactobacillus, Bifidobacterium and Enterococcus cultures are increasingly used as probiotics for humans and pigs. The aim of this study was to investigate if co-cultivation of porcine and human neutrophils with probiotics can lead to increased apoptosis in vitro. Ten adult Large white pigs and 10 healthy human donors were used in this study. Neutrophils were isolated by dextran sedimentation and cultivated with and without the lactic acid bacteria Bifidobacterium bifidum, Lactobacillus rhamnosus, and Enterococcus faecium for 2, 4, 24 and 48 h. Early and late apoptosis was measured using flow cytometry, and cell lysis was detected based on lactate dehydrogenase activity (LDH). A significant (P < 0.05; P < 0.01) increase in apoptotic neutrophils and LDH was observed at 24 h and 48 h in vitro. All probiotics exerted their greatest effects on the early apoptosis of porcine neutrophils, while the effects of L. rhamnosus were most pronounced on late apoptosis and those of B. bifidum on LDH release of human neutrophils. The increased neutrophil apoptosis caused by probiotic bacteria can be beneficial for more efficient efferocytosis and faster resolution of inflammation and tissue regeneration. In conclusion, we have demonstrated that the interaction of B. bifidum, L. rhamnosus, and E. faecium with human and porcine neutrophils leads to their apoptosis.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40301 - Veterinary science

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/LO1218" target="_blank" >LO1218: Zdravé zvíře jako zdroj zdravé potraviny</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2017

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Veterinární medicína

  • ISSN

    0375-8427

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    62

  • Číslo periodika v rámci svazku

    12

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    10

  • Strana od-do

    637-646

  • Kód UT WoS článku

    000417079100001

  • EID výsledku v databázi Scopus