Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Skladba bakteriální flóry tenkého střeva kura domácího

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F17%3AN0000126" target="_blank" >RIV/00027162:_____/17:N0000126 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.vetweb.cz" target="_blank" >http://www.vetweb.cz</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Skladba bakteriální flóry tenkého střeva kura domácího

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V tenkém střevě dochází k resorpci podstatné části živin. Správná funkce tenkého střeva včetně správné mikroflóry je proto jedním z klíčových parametrů produktivity v chovech drůbeže. Přesto je o mikroflóře tenkého střeva podstatně méně informací než o mikroflóře distálních částí trávicího traktu nebo trusu. Proto jsme v této práci analyzovali skladbu střevní mikroflóry tenkého střeva u kura domácího nekultivačně, sekvenováním nukleových kyselin, a to u 306 jedinců různého věku a různých linií. Mikroflóra tenkého střeva kura domácího byla u naprosté většiny jedinců charakteristická dominancí jednoho bakteriálního druhu a to nejčastěji z rodu Lactobacillus. Méně často v mikroflóře tenkého střeva dominovali zástupci Clostridium XI, Clostridium XIVb, Escherichia anebo Helicobacter. Další zástupci mikroflóry se zvýšeným podílem náleželi do rodů Turicibacter, Enterococcus, Clostridium sensu stricto a Fusobacterium. Zastoupení posledních čtyř rodů však nikdy nepřesáhlo 20 % celkové mikroflóry. V případě dominance rodů Helicobacter nebo Fusobacterium v mikroflóře tenkého střeva již majitelé zaznamenali problémy s užitko­vostí. Tyto dvě bakterie lze tedy považovat za indikátory suboptimální produkce.

  • Název v anglickém jazyce

    Composition of small intestine microbiota of Gallus gallus

  • Popis výsledku anglicky

    Most of nutrients are resorbed in small intestine. Correct function including correct composition of small intestine microbiota is therefore centraI for optima I performance in chicken meat or egg produc­tion. Despite this, much less information on microbiota composition in small intestine is available in comparison to caecum, colon or faeces. This is why we collected over 300 samples from small intestine content of Gallus gallus of different age or lines, and determined microbiota composition using next generation sequencing in these samples. Small intestine microbiota was usually dominated by a single genus in most of the samples and the most abundant genus was Lactobacillus. Less frequently small intestine microbiota was dominated by Clostridium XI, Clostridium XIVb, Escherichia or Helicobacter. Additional genera with an increased abundance included Turicibacter, Enterococcus, Clostridium sensu stricto and Fusobacterium. However, abundance of these genera never exceeded 20 o/o of total micro­biota. When Helicobacter or Fusobacterium dominated in small intestine microbiota, farmers admitted decreased flock economy. Representatives of these 2 genera can be therefore considered as indicators associated with suboptimal production.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40301 - Veterinary science

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2017

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Veterinářství

  • ISSN

    0506-8231

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    67

  • Číslo periodika v rámci svazku

    11

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    880-882

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus