Skladba bakteriální flóry tenkého střeva kura domácího
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F17%3AN0000126" target="_blank" >RIV/00027162:_____/17:N0000126 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.vetweb.cz" target="_blank" >http://www.vetweb.cz</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Skladba bakteriální flóry tenkého střeva kura domácího
Popis výsledku v původním jazyce
V tenkém střevě dochází k resorpci podstatné části živin. Správná funkce tenkého střeva včetně správné mikroflóry je proto jedním z klíčových parametrů produktivity v chovech drůbeže. Přesto je o mikroflóře tenkého střeva podstatně méně informací než o mikroflóře distálních částí trávicího traktu nebo trusu. Proto jsme v této práci analyzovali skladbu střevní mikroflóry tenkého střeva u kura domácího nekultivačně, sekvenováním nukleových kyselin, a to u 306 jedinců různého věku a různých linií. Mikroflóra tenkého střeva kura domácího byla u naprosté většiny jedinců charakteristická dominancí jednoho bakteriálního druhu a to nejčastěji z rodu Lactobacillus. Méně často v mikroflóře tenkého střeva dominovali zástupci Clostridium XI, Clostridium XIVb, Escherichia anebo Helicobacter. Další zástupci mikroflóry se zvýšeným podílem náleželi do rodů Turicibacter, Enterococcus, Clostridium sensu stricto a Fusobacterium. Zastoupení posledních čtyř rodů však nikdy nepřesáhlo 20 % celkové mikroflóry. V případě dominance rodů Helicobacter nebo Fusobacterium v mikroflóře tenkého střeva již majitelé zaznamenali problémy s užitkovostí. Tyto dvě bakterie lze tedy považovat za indikátory suboptimální produkce.
Název v anglickém jazyce
Composition of small intestine microbiota of Gallus gallus
Popis výsledku anglicky
Most of nutrients are resorbed in small intestine. Correct function including correct composition of small intestine microbiota is therefore centraI for optima I performance in chicken meat or egg production. Despite this, much less information on microbiota composition in small intestine is available in comparison to caecum, colon or faeces. This is why we collected over 300 samples from small intestine content of Gallus gallus of different age or lines, and determined microbiota composition using next generation sequencing in these samples. Small intestine microbiota was usually dominated by a single genus in most of the samples and the most abundant genus was Lactobacillus. Less frequently small intestine microbiota was dominated by Clostridium XI, Clostridium XIVb, Escherichia or Helicobacter. Additional genera with an increased abundance included Turicibacter, Enterococcus, Clostridium sensu stricto and Fusobacterium. However, abundance of these genera never exceeded 20 o/o of total microbiota. When Helicobacter or Fusobacterium dominated in small intestine microbiota, farmers admitted decreased flock economy. Representatives of these 2 genera can be therefore considered as indicators associated with suboptimal production.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40301 - Veterinary science
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Veterinářství
ISSN
0506-8231
e-ISSN
—
Svazek periodika
67
Číslo periodika v rámci svazku
11
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
880-882
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—