Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Mikroflóra kuřat a jejich prostředí

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F23%3AN0000119" target="_blank" >RIV/00027162:_____/23:N0000119 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://vetweb.cz/mikroflora-kurat-a-jejich-prostredi/" target="_blank" >https://vetweb.cz/mikroflora-kurat-a-jejich-prostredi/</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Mikroflóra kuřat a jejich prostředí

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Kuřata v komerční produkci jsou v neustálé interakci se svým prostředím, která zahrnuje i výměnu bakteriální flóry. Proto jsme se v této práci zaměřili na zmapování složení mikrobiálních populací přes celou produkci brojlerů, od bakteriální flóry na skořápkách vajec přes mikroflóru v krmivu, pitné vodě a podestýlce až po mikroflóru kůže, respiračního a trávicího traktu. Tato analýza umožnila identifikovat baktérie charakteristické pro jednotlivé typy vzorků stejně jako bakterie univerzálně se vyskytující v celé produkci drůbeže. Mezi nejběžnější bakterie vyskytující se ve všech typech vzorků patřila E. coli, která však dominovala v aerobních vzorcích prostředí a nikoli v trávicím traktu. Mezi další globálně rozšířené bakterie patřily i [Ruminococcus] torque, Clostridium disporicum a různé druhy laktobacilů. Získané poznatky lze použít pro selekci nových typů probiotik pro kontrolu výskytu nežádoucích bakterii v produkci drůbeže.

  • Název v anglickém jazyce

    Microbiota of chickens and their environment

  • Popis výsledku anglicky

    Chickens in commercial production are subjected to constant interaction with their environment including exchange of microbiota. We therefore focused on microbiota composition in different niches along the whole line of chicken production. This included a comparison of microbiota of intact eggshells, eggshell waste, bedding, drinking water, feed, litter, and chicken skin, trachea, crop, small intestine and caecum. Such a comparison allowed for the identification of microbiota members that are the most characteristic for each type of sample as well as those which are the most widespread in chicken production. E. coli was the most widely distributed species in chicken production though its dominance was in the external aerobic environment and not the intestinal tract. Other broadly distributed species included [Ruminococcus] torque, Clostridium disporicum and different Lactobacilli species. Obtained results can be used for the design of novel type of probiotics to suppress multiplication of undesired microbiota in poultry production.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40301 - Veterinary science

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QK22020066" target="_blank" >QK22020066: Opatření na snižování spotřeby a racionální užití antibiotik ve výkrmu brojlerů v České republice</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2023

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Veterinářství

  • ISSN

    0506-8231

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    73

  • Číslo periodika v rámci svazku

    4

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    206-210

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus