Mikroflóra kuřat a jejich prostředí
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F23%3AN0000119" target="_blank" >RIV/00027162:_____/23:N0000119 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://vetweb.cz/mikroflora-kurat-a-jejich-prostredi/" target="_blank" >https://vetweb.cz/mikroflora-kurat-a-jejich-prostredi/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Mikroflóra kuřat a jejich prostředí
Popis výsledku v původním jazyce
Kuřata v komerční produkci jsou v neustálé interakci se svým prostředím, která zahrnuje i výměnu bakteriální flóry. Proto jsme se v této práci zaměřili na zmapování složení mikrobiálních populací přes celou produkci brojlerů, od bakteriální flóry na skořápkách vajec přes mikroflóru v krmivu, pitné vodě a podestýlce až po mikroflóru kůže, respiračního a trávicího traktu. Tato analýza umožnila identifikovat baktérie charakteristické pro jednotlivé typy vzorků stejně jako bakterie univerzálně se vyskytující v celé produkci drůbeže. Mezi nejběžnější bakterie vyskytující se ve všech typech vzorků patřila E. coli, která však dominovala v aerobních vzorcích prostředí a nikoli v trávicím traktu. Mezi další globálně rozšířené bakterie patřily i [Ruminococcus] torque, Clostridium disporicum a různé druhy laktobacilů. Získané poznatky lze použít pro selekci nových typů probiotik pro kontrolu výskytu nežádoucích bakterii v produkci drůbeže.
Název v anglickém jazyce
Microbiota of chickens and their environment
Popis výsledku anglicky
Chickens in commercial production are subjected to constant interaction with their environment including exchange of microbiota. We therefore focused on microbiota composition in different niches along the whole line of chicken production. This included a comparison of microbiota of intact eggshells, eggshell waste, bedding, drinking water, feed, litter, and chicken skin, trachea, crop, small intestine and caecum. Such a comparison allowed for the identification of microbiota members that are the most characteristic for each type of sample as well as those which are the most widespread in chicken production. E. coli was the most widely distributed species in chicken production though its dominance was in the external aerobic environment and not the intestinal tract. Other broadly distributed species included [Ruminococcus] torque, Clostridium disporicum and different Lactobacilli species. Obtained results can be used for the design of novel type of probiotics to suppress multiplication of undesired microbiota in poultry production.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40301 - Veterinary science
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK22020066" target="_blank" >QK22020066: Opatření na snižování spotřeby a racionální užití antibiotik ve výkrmu brojlerů v České republice</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2023
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Veterinářství
ISSN
0506-8231
e-ISSN
—
Svazek periodika
73
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
206-210
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—