Charakteristika Shiga toxin produkujících kmenů Escherichia coli izolovaných od zvířat
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F18%3AN0000131" target="_blank" >RIV/00027162:_____/18:N0000131 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://cit.vfu.cz/konference/mvp2018/4download/sbornik.pdf" target="_blank" >https://cit.vfu.cz/konference/mvp2018/4download/sbornik.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Charakteristika Shiga toxin produkujících kmenů Escherichia coli izolovaných od zvířat
Popis výsledku v původním jazyce
Kmeny schopné produkovat Shiga toxin (STEC) patří k nejvíce studované skupině bakterií druhu Escherichia coli. Vyskytují se u skotu, prasat a zřídka u drůbeže. Jejich rezervoárem jsou převážně přežvýkavci, včetně volně žijících. U lidí tato skupina kmenů může způsobit vážné onemocnění, například hemoragickou enterokolitidu a hemolyticko-uremický syndrom. V humánní populaci nejčastěji způsobují infekce kmeny stx1 subtypu 1a a stx2 subtypu 2a a jsou spojeny s vážnějšími klinickými projevy onemocnění. Cílem studie bylo charakterizovat Shiga-toxiny produkující kmeny E. coli získané ze zvířat a na základě výsledků vyhodnotit výskyt potenciálně rizikových kmenů. Bylo analyzováno celkem 145 kmenů s produkcí Shiga toxinu. Celkem bylo detekováno 51 (35 %) potenciálně enterohemoragických kmenů. Většina z nich byla původem ze skotu. Celkem 25 izolátů (49 %) patřilo k séroskupinám s vysokým epidemiologickým rizikem O26, O103, O111 a O157. Nicméně u 16 kmenů (31 %) s těmito virulenčními faktory nebyla séroskupina dourčena. Překvapivý byl vysoký výskyt subtypů 2a STEC u izolátů z prasat.
Název v anglickém jazyce
Characteristics of Shiga toxin producing producing strains of Escherichia coli isolated from animals
Popis výsledku anglicky
The strains capable of producing Shiga toxin (STEC) belong to the most studied group of bacteria of the species Escherichia coli. They occur in cattle, pigs, and rarely in poultry. Their reservoir is mainly ruminants, including wildlife. In humans, this group of strains can cause serious illnesses such as hemorrhagic enterocolitis and hemolytic-uremic syndrome. In the human population, the strains of stx1 subtype 1a and stx2 subtype 2a are the most commonly involved in the infection, and are reported to cause a more serious clinical course of the disease. The aim of the study was to characterise the Shiga-toxins producing E. coli strains obtained from animals and based on results to evaluate the occurrence of potentially risky strains. Altogether 145 strains with Shiga toxin production were examined. In total, 51 (35 %) of potentially enterohemorrhagic strains were detected. Most of them were of bovine origine. A total of 25 isolates (49 %) belonged to serogroups of high epidemiological concern O26, O103, O111 and O157. However in 16 strains (31%), equipped with these virulence factors, the serogroup was not determined. Surprising was the high incidence of STEC subtypes 2a in isolates from pigs.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
40301 - Veterinary science
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů