Klíšťová encefalitida a riziko alimentární infekce u lidí
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F19%3AN0000103" target="_blank" >RIV/00027162:_____/19:N0000103 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Klíšťová encefalitida a riziko alimentární infekce u lidí
Popis výsledku v původním jazyce
Klíšťová encefalitida (KE) je významné infekční onemocnění člověka, které postihuje centrální nervový systém. Infekci způsobuje virus klíšťové encefalitidy (VKE). K nákaze člověka dochází obvykle během infestace infikovaným klíštětem, druhým, méně častým, způsobem přenosu je alimentární cesta po požití nepasterizovaného mléka nebo mléčných výrobků obsahující VKE. Domácí hospodářská zvířata (typicky kozy, ovce a skot) infikovaná VKE se tak mohou stát zdrojem alimentární infekce. Právě u těchto zvířat probíhá infekce bez zjevných příznaků. Cílem této studie bylo ověřit fungování dvou metod pro záchyt VKE v mléku. Klasická virologická metoda plakové titrace je vhodným testem k přímému záchytu infekčních částic VKE v mléku. Hlavní výhodou metody RT PCR, založené na molekulárně biologické detekci genetické informace VKE, je její rychlost. Přítomnost virové RNA i vlastních infekčních částic VKE bylo možné uvedenými metodami zachytit i po 10 dnech uskladnění mléka při chladničkové teplotě. Získaná data také potvrzují, že VKE je v mléku dlouhodobě stabilní. Pasterizace nebo převaření mléka je proto základním preventivním způsobem ochrany před rizikem alimentární infekce VKE.
Název v anglickém jazyce
Tick-borne encephalitis and the risk of alimentary infection in humans
Popis výsledku anglicky
Tick–borne encephalitis (TBE) is a serious infectious human disease affecting central nervous system. The etiological agent of disease is TBE virus (TBEV). The virus is usually transmitted by ticks during their feeding on host. The other route of human infection is connected with the consumption of milk containing TBEV. Domestic animals such as goats, sheep, and cattle could serve as source of alimentary infection. Infection is usually asymptomatic in these animals. The goal of presented study was verification of two methods for detection of TBEV in milk. The classical virological method of plaque titration is appropriate assay for direct detection of infectious viral particles in milk. The main advantage of the method RT PCR, based on molecular detection of viral genetic information, is fact that method is relatively fast. Presence of viral RNA and also infectious particles were detected in refrigerated milk after 10 days of its monitoring. Moreover obtained data confirm that TBEV is stable in milk for a long period. Therefore, pasteurization or boiling of milk is recommended as basic preventive method against alimentary TBE infection.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40301 - Veterinary science
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK1920258" target="_blank" >QK1920258: Šíření klíšťat a klíšťaty přenášených onemocnění: nová a opomíjená rizika pro domácí a hospodářská zvířata a člověka</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Náš chov
ISSN
0027-8068
e-ISSN
—
Svazek periodika
79
Číslo periodika v rámci svazku
12
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
63-66
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—