Small ruminants and risk of alimentary infection with tick-borne enecephalitis for humans
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F20%3AN0000048" target="_blank" >RIV/00027162:_____/20:N0000048 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.rno.sk/male-prezuvavce-a-mozne-rizika-alimentarnej-infekcie-kliestovou-encefalitidou-pre-cloveka/" target="_blank" >https://www.rno.sk/male-prezuvavce-a-mozne-rizika-alimentarnej-infekcie-kliestovou-encefalitidou-pre-cloveka/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
slovinština
Název v původním jazyce
Malé prežúvavce a možné riziká alimentárnej infekcie kliešťovou encefalitidou pre človeka
Popis výsledku v původním jazyce
Kliešťová encefalitída (KE) je významné infekčné ochorenie človeka, ktoré postihuje centrálny nervový systém. Infekciu spôsobuje vírus kliešťovej encefalitídy (VKE). K nákaze človeka dochádza obvykle počas infestácie infikovaným kliešťom; druhým, menej častým, spôsobom prenosu je alimentárna cesta po požití nepasterizovaného mlieka alebo mliečnych výrobkov obsahujúcich VKE. Domáce hospodárske zvieratá (typicky kozy, ovce a dobytok) infikované VKE sa tak môžu stať zdrojom alimentárnej infekcie. Práve pri týchto zvieratách prebieha infekcia bez zjavných príznakov. VKE je v mlieku prežúvavcov dlhodobo stabilný. Pasterizácia alebo prevarenie mlieka je preto základným preventívnym spôsobom ochrany pred rizikom alimentárnej infekcie VKE.
Název v anglickém jazyce
Small ruminants and risk of alimentary infection with tick-borne enecephalitis for humans
Popis výsledku anglicky
Tick-borne encephalitis (TBE) is a serious infectious human disease affecting central nervous system. The etiological agent of disease is TBE virus (TBEV). The virus is usually transmitted by ticks during their feeding on host. The other route of human infection is connected with the consumption of milk containing TBEV. Domestic animals such as goats, sheep and cattle could serve as source of alimentary infection. Infection is usually asymptomatic in these animals. TBEV is stable in milk for a long period. Therefore, pasteurization or boiling of milk is recommended as basic preventive method against alimentary TBE infection.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
40301 - Veterinary science
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK1920258" target="_blank" >QK1920258: Šíření klíšťat a klíšťaty přenášených onemocnění: nová a opomíjená rizika pro domácí a hospodářská zvířata a člověka</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2020
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů