Možnost využití probiotických bakterií u nemocí spojených s glutenovou intolerancí
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F20%3AN0000078" target="_blank" >RIV/00027162:_____/20:N0000078 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Možnost využití probiotických bakterií u nemocí spojených s glutenovou intolerancí
Popis výsledku v původním jazyce
Celiakie je chronická autoimunitní enteropatie, vyskytující se u geneticky predisponovaných jedinců. Incidence onemocnění dlouhodobě roste a stává se tak relevantním problémem moderní společnosti. Jedinou možnou léčbou je striktní celoživotní bezlepková dieta, která znamená omezení v mnoha ohledech. Možnou pomoc při glutenových intolerancích představuje použití probiotických bakterií produkujících enzymy degradující lepkové peptidy. V enzymatickém aparátu bakterie Lactobacillus salivarius byl nalezen enzym X-prolyl dipeptidyl aminopeptidáza, který je schopný štěpit lepkové peptidy. Aktivita enzymu byla ověřena na syntetickém substrátu, kdy byla potvrzena jeho schopnost štěpit prolaminům podobné sekvence. Také bylo nalezeno prebiotikum, které zvyšuje aktivitu enzymu při utilizaci substrátu. Z in vitro testů vyplývá, že použití této probiotické bakterie by mělo snížit množství lepkových peptidů a tím snížit jejich imunotoxický vliv na konzumenta. Použití vybrané probiotické bakterie u lidí trpících glutenovou intolerancí představuje možnost nového terapeutického přístupu jak u pacientů s aktivním onemocněním, tak u predisponovaných jedinců.
Název v anglickém jazyce
The possibility of using probiotic bacteria in gluten-related disorders
Popis výsledku anglicky
Celiac disease is a chronic autoimmune enteropathy that occurs in genetically predisposed individuals. The incidence of this disease has been increasing for a long time and thus become a relevant problem in modern society. The only possible treatment is a strict lifelong gluten-free diet, which means limitations in many ways. A possible aid in gluten intolerances is the use of probiotic bacteria producing enzymes that degrade gluten peptides. The gluten-cleaving enzyme X-prolyl dipeptidyl aminopeptidase was found in the enzymatic apparatus of the bacterium Lactobacillus salivarius. The activity of the enzyme was verified on a synthetic substrate, which confirmed its ability to cleave prolamine-like sequences. Also a prebiotic increasing the activity of the enzyme in substrate utilization has been found. In vitro tests show that the use of this probiotic bacterium should reduce the amount of gluten peptides and thus reduce their immunotoxic effect on the consumer. The use of selected probiotic bacteria in people suffering from gluten intolerance represents the possibility of a new therapeutic approach in patients with active disease or in predisposed individuals.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
10606 - Microbiology
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/TG03010038" target="_blank" >TG03010038: Rozvoj systému podpory "Proof-of-concept" na VÚVeL</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2020
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů