Probiotický lyzát snižující množství imunotoxických prolaminů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F19%3AN0000244" target="_blank" >RIV/00027162:_____/19:N0000244 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.vri.cz/userfiles/file/Funkcni_vzorek/2019/VUVeL-Funkcni_vzorek-5791-Janda-Probi_lyz_sniz_mnoz_imunot_prolaminu.pdf" target="_blank" >https://www.vri.cz/userfiles/file/Funkcni_vzorek/2019/VUVeL-Funkcni_vzorek-5791-Janda-Probi_lyz_sniz_mnoz_imunot_prolaminu.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Probiotický lyzát snižující množství imunotoxických prolaminů
Popis výsledku v původním jazyce
Vzhledem k tomu, že jedinou možnou léčbou celiakie je celoživotní bezlepková dieta, tento koncept řešení štěpení toxických prolaminových peptidů by mohl být alternativou bezlepkové diety. Kromě bezpečnosti a účinnosti je potřeba prokázat formu (lysát/živá bakterie) a dávku, která by byla účinná při eliminaci prolaminových peptidů. Cílem předkládaného funkčního vzorku bylo najít a vybrat bezpečný bakteriální kmen pro lyzát schopný štěpit imunotoxické sekvence prolaminů vyskytující se v některých obilovinách. Tento bakteriální kmen bylo nutno charakterizovat na úrovni genomu a proteomu a prokázat účinek jeho lyzátu při aktivitním měření. Také bylo nutné prokázat, zda nepředstavuje bezpečnostní riziko z hlediska přenosu rezistentních genů. Smyslem práce bylo najít způsob, jak eliminovat, respektive snížit koncentraci glutenových peptidů, které vyvolávají reakci imunitního systému u predisponovaných jedinců.
Název v anglickém jazyce
The probiotic lysate reducing the immunotoxic prolamines
Popis výsledku anglicky
Since the only possible treatment for celiac disease is a lifetime gluten-free diet, this concept of addressing the cleavage of toxic prolamine peptides could be an alternative to a gluten-free diet. In addition to safety and efficacy, there is a need to demonstrate the form (lysate / live bacteria) and the dose that would be effective in eliminating prolamine peptides. The aim of the present functional sample was to find and select a safe bacterial strain for a lysate capable of cleaving the immunotoxic prolamin sequences found in some cereals. This bacterial strain had to be characterized at the genome and proteome levels and to demonstrate the effect of its lysate in activity measurements. It was also necessary to demonstrate whether it posed a safety risk in terms of the transfer of resistant genes. The aim of this work was to find a way to eliminate or decrease the concentration of gluten peptides, which elicit the immune system response in predisposed individuals.
Klasifikace
Druh
G<sub>funk</sub> - Funkční vzorek
CEP obor
—
OECD FORD obor
20902 - Bioprocessing technologies (industrial processes relying on biological agents to drive the process) biocatalysis, fermentation
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/TG03010038" target="_blank" >TG03010038: Rozvoj systému podpory "Proof-of-concept" na VÚVeL</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
5791/2019
Číselná identifikace
Funkční vzorek 5791/2019
Technické parametry
Vzhledem k tomu, že jedinou možnou léčbou céliakie je celoživotní bezlepková dieta, tento koncept řešení štěpení toxických prolaminových peptidů by mohl byt alternativou bezlepkové diety. Kromě bezpečnosti a účinnosti je potřeba prokázat formu (lysat/živa bakterie) a dávku, která by byla účinná při eliminaci prolaminových peptidů.
Ekonomické parametry
Funkční vzorek „Probiotický lyzát snižující množství imunotoxických prolaminů“ by mohl sloužit jako referenční vzor při vývoji produktu na bázi nápoje, jogurtu, syrovátkového nápoje nebo doplňku stravy, který bude obsahovat unikátní probiotické bakterie schopné štěpit lepkové peptidy a tím snižovat množství těchto imunotoxických bílkovin ve střevě uživatele. Tento koncept bude nabízen firmám, které se zabývají výrobou nealkoholických nápojů a potravinových doplňků a jejich prodejem v rámci České republiky, ale i v rámci středoevropského regionu respektive v rámci EU.
Kategorie aplik. výsledku dle nákladů
—
IČO vlastníka výsledku
00027162
Název vlastníka
Výzkumný ústav veterinárního lékařství, v. v. i.
Stát vlastníka
CZ - Česká republika
Druh možnosti využití
A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence
Požadavek na licenční poplatek
A - Poskytovatel licence na výsledek požaduje licenční poplatek
Adresa www stránky s výsledkem
https://www.vri.cz/userfiles/file/Funkcni_vzorek/2019/VUVeL-Funkcni_vzorek-5791-Janda-Probi_lyz_sniz_mnoz_imunot_prolaminu.pdf