Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Stanovení glutenu v pivu a jeho bilance během pivovarského procesu.

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F05%3A00015887" target="_blank" >RIV/60461373:22330/05:00015887 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Stanovení glutenu v pivu a jeho bilance během pivovarského procesu.

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Pivo je nápoj, který obsahuje téměř všechny živiny a je beze zbytku stravitelný. Obsahuje pouze velmi málo proteinů (polypetidů), které pocházejí ze sladu. Ječný slad obsahuje prolaminy, jejichž obsah v dietě je nepřípustný pro lidi, kteří trpí vrozenounesnášenlivostí k lepku. Titi lidé musí dodržovat tzv.bezlepkovou dietu. Koncentrace prolaminů v pivu závisí na typu sladu, technologii varního postupu a kvašení a na typu stabilizace piva. Vlastní stanovení prolaminů bylo provedeno imunochemicky pomocípomocí soupravy ELISA RIDASCREEN# Gliadin Kit, který využívá R5 protilátku pro detekci prolaminů a Gliadin ELISA Kit, který byl použit pro stanovení prolaminů v některých typech sladů a některých typech piv pocházejících z trhu na území České republiky.Obsah prolaminů v pivech byl různý, ale byl vždy nižší než 10 mg/l. Byla také udělána bilance obsahu prolaminů během sladování a během procesu výroby piva.

  • Název v anglickém jazyce

    Gluten determination in beer and its course throughout the brewing process

  • Popis výsledku anglicky

    Beer is a beverage that contains almost all nutrients and it is fully digestible. It contains very little proteins (polypeptides), which originate from malt. Barley malt contains prolamins. People that suffer an inborn intolerance to gluten cannot have prolamins in their diet. These people have to follow the gluten free diet. The concentration of prolamins in beer depends on the type of malt, the method of brewing and fermentation and the type of beer stabilization. The gluten determination was done immunochemically with the help of equipment ELISA RIDASCREEN Gliadin Kit, which uses an R5 antidote to detect prolamins. Also, Gliadin ELISA Kit was used to determine prolamins in some types of malts and beers coming from the Czech market. The prolamin content in each beer differed. However, it was always lower than 10 mg/L. Furthermore, we observed the prolamin content during malting and during beer production.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

    EI - Biotechnologie a bionika

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/1M0570" target="_blank" >1M0570: Výzkumné centrum pro studium obsahových látek ječmene a chmele</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2005

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů