Stanovení glutenu v pivu a jeho bilance během pivovarského procesu.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F05%3A00015887" target="_blank" >RIV/60461373:22330/05:00015887 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Stanovení glutenu v pivu a jeho bilance během pivovarského procesu.
Popis výsledku v původním jazyce
Pivo je nápoj, který obsahuje téměř všechny živiny a je beze zbytku stravitelný. Obsahuje pouze velmi málo proteinů (polypetidů), které pocházejí ze sladu. Ječný slad obsahuje prolaminy, jejichž obsah v dietě je nepřípustný pro lidi, kteří trpí vrozenounesnášenlivostí k lepku. Titi lidé musí dodržovat tzv.bezlepkovou dietu. Koncentrace prolaminů v pivu závisí na typu sladu, technologii varního postupu a kvašení a na typu stabilizace piva. Vlastní stanovení prolaminů bylo provedeno imunochemicky pomocípomocí soupravy ELISA RIDASCREEN# Gliadin Kit, který využívá R5 protilátku pro detekci prolaminů a Gliadin ELISA Kit, který byl použit pro stanovení prolaminů v některých typech sladů a některých typech piv pocházejících z trhu na území České republiky.Obsah prolaminů v pivech byl různý, ale byl vždy nižší než 10 mg/l. Byla také udělána bilance obsahu prolaminů během sladování a během procesu výroby piva.
Název v anglickém jazyce
Gluten determination in beer and its course throughout the brewing process
Popis výsledku anglicky
Beer is a beverage that contains almost all nutrients and it is fully digestible. It contains very little proteins (polypeptides), which originate from malt. Barley malt contains prolamins. People that suffer an inborn intolerance to gluten cannot have prolamins in their diet. These people have to follow the gluten free diet. The concentration of prolamins in beer depends on the type of malt, the method of brewing and fermentation and the type of beer stabilization. The gluten determination was done immunochemically with the help of equipment ELISA RIDASCREEN Gliadin Kit, which uses an R5 antidote to detect prolamins. Also, Gliadin ELISA Kit was used to determine prolamins in some types of malts and beers coming from the Czech market. The prolamin content in each beer differed. However, it was always lower than 10 mg/L. Furthermore, we observed the prolamin content during malting and during beer production.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
EI - Biotechnologie a bionika
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/1M0570" target="_blank" >1M0570: Výzkumné centrum pro studium obsahových látek ječmene a chmele</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2005
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů