Pivo - výživová podpora pro celiaky?
Popis výsledku
Pivo je zajímavý nápoj z nutričního hlediska a nízkým obsahem bílkovin, jejichž hlavním zdrojem je slad. Slad obsahuje prolaminy, které jsou spjaty s celiakií. Koncentrace protaminů v pivu závisí na typu sladu, rmutovacím procesu, a kvasném a stabilizačním procesu. Sendvičová souprava ELISA RIDASCREEN# Gliadin Kit, která využívá R5 protilátku a souprava Gliadin ELISA Kit byly použity pro stanovení protaminů v některých typech sladů a v některých pivech z českého trhu. Obsah protaminů v pivu byl různý, ale vždy byl menší než 10 mg / l. Byl zkoumán také obsah prolaminu v různých fázích sladařského a pivovarského procesu a byla udělána bilance prolaminu.
Klíčová slova
Beer consumptionbeer constituentbarley constituentmalt constituentpeptideproteinbeer analysisprolamin contentcoeliac disease
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Beer - nutritional support for coeliacs?-sborník
Popis výsledku v původním jazyce
Beer is a beverage with important nutritional aspects and with a low content of proteins, of which the main source is malt. Malt contains prolamins that are associated with coeliac disease. The concentration of prolamins in beer depends on the type of malt, the mashing technology, and the fermentation and stabilisation processes. The sandwich ELISA RIDASCREEN# Gliadin Kit, which uses R5 antibody detection approach, and the Gliadin ELISA Kit have been used for the determination of prolamins in some typesof malts and in some beers from the Czech market. The content of prolamins in the beers varied, but was always less than 10 mg / 1. Also, the prolamin content and balance at various stages in the malting and brewing processes was estimated.
Název v anglickém jazyce
Beer - nutritional support for coeliacs?-sborník
Popis výsledku anglicky
Beer is a beverage with important nutritional aspects and with a low content of proteins, of which the main source is malt. Malt contains prolamins that are associated with coeliac disease. The concentration of prolamins in beer depends on the type of malt, the mashing technology, and the fermentation and stabilisation processes. The sandwich ELISA RIDASCREEN# Gliadin Kit, which uses R5 antibody detection approach, and the Gliadin ELISA Kit have been used for the determination of prolamins in some typesof malts and in some beers from the Czech market. The content of prolamins in the beers varied, but was always less than 10 mg / 1. Also, the prolamin content and balance at various stages in the malting and brewing processes was estimated.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
EI - Biotechnologie a bionika
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
1M0570: Výzkumné centrum pro studium obsahových látek ječmene a chmele
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2005
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Proceedings of the European Brewing Convention Congress - CD-ROM
ISBN
90-70143-23-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
940-946
Název nakladatele
Fachverlag Hans Carl
Místo vydání
Norimberk
Místo konání akce
Praha
Datum konání akce
14. 5. 2005
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—
Základní informace
Druh výsledku
D - Stať ve sborníku
CEP
EI - Biotechnologie a bionika
Rok uplatnění
2005