Vše
Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Pivo - výživová podpora pro celiaky?

Popis výsledku

Pivo je zajímavý nápoj z nutričního hlediska a nízkým obsahem bílkovin, jejichž hlavním zdrojem je slad. Slad obsahuje prolaminy, které jsou spjaty s celiakií. Koncentrace protaminů v pivu závisí na typu sladu, rmutovacím procesu, a kvasném a stabilizačním procesu. Sendvičová souprava ELISA RIDASCREEN# Gliadin Kit, která využívá R5 protilátku a souprava Gliadin ELISA Kit byly použity pro stanovení protaminů v některých typech sladů a v některých pivech z českého trhu. Obsah protaminů v pivu byl různý, ale vždy byl menší než 10 mg / l. Byl zkoumán také obsah prolaminu v různých fázích sladařského a pivovarského procesu a byla udělána bilance prolaminu.

Klíčová slova

Beer consumptionbeer constituentbarley constituentmalt constituentpeptideproteinbeer analysisprolamin contentcoeliac disease

Identifikátory výsledku

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Beer - nutritional support for coeliacs?-sborník

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Beer is a beverage with important nutritional aspects and with a low content of proteins, of which the main source is malt. Malt contains prolamins that are associated with coeliac disease. The concentration of prolamins in beer depends on the type of malt, the mashing technology, and the fermentation and stabilisation processes. The sandwich ELISA RIDASCREEN# Gliadin Kit, which uses R5 antibody detection approach, and the Gliadin ELISA Kit have been used for the determination of prolamins in some typesof malts and in some beers from the Czech market. The content of prolamins in the beers varied, but was always less than 10 mg / 1. Also, the prolamin content and balance at various stages in the malting and brewing processes was estimated.

  • Název v anglickém jazyce

    Beer - nutritional support for coeliacs?-sborník

  • Popis výsledku anglicky

    Beer is a beverage with important nutritional aspects and with a low content of proteins, of which the main source is malt. Malt contains prolamins that are associated with coeliac disease. The concentration of prolamins in beer depends on the type of malt, the mashing technology, and the fermentation and stabilisation processes. The sandwich ELISA RIDASCREEN# Gliadin Kit, which uses R5 antibody detection approach, and the Gliadin ELISA Kit have been used for the determination of prolamins in some typesof malts and in some beers from the Czech market. The content of prolamins in the beers varied, but was always less than 10 mg / 1. Also, the prolamin content and balance at various stages in the malting and brewing processes was estimated.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    EI - Biotechnologie a bionika

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2005

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Proceedings of the European Brewing Convention Congress - CD-ROM

  • ISBN

    90-70143-23-2

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    940-946

  • Název nakladatele

    Fachverlag Hans Carl

  • Místo vydání

    Norimberk

  • Místo konání akce

    Praha

  • Datum konání akce

    14. 5. 2005

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    WRD - Celosvětová akce

  • Kód UT WoS článku

Základní informace

Druh výsledku

D - Stať ve sborníku

D

CEP

EI - Biotechnologie a bionika

Rok uplatnění

2005