Kvantitativní stanovení amoxicilinu v poživatelných tkáních kura domácího v rámci depleční studie
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F20%3AN0000112" target="_blank" >RIV/00027162:_____/20:N0000112 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.vetweb.cz/kvantitativni-stanoveni-amoxicilinu-v-pozivatelnych-tkanich-kura-domaciho-v-ramci-deplecni-studie/" target="_blank" >https://www.vetweb.cz/kvantitativni-stanoveni-amoxicilinu-v-pozivatelnych-tkanich-kura-domaciho-v-ramci-deplecni-studie/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Kvantitativní stanovení amoxicilinu v poživatelných tkáních kura domácího v rámci depleční studie
Popis výsledku v původním jazyce
Článek pojednává o optimalizaci a validaci analytické metody týkající se stanovení amoxicilinu v poživatelných tkáních (svalovina, játra, ledviny, tuk) kura domácího. Analýza byla prováděna pomocí kapalinové chromatografie ve spojení s tandemovou hmotnostní spektrometrií s využitím ionizace elektrosprejem. Optimalizace metody byla zaměřena především na volbu extrakčních, separačních a detekčních podmínek. V rámci validace byly ověřeny následující parametry: linearita, správnost, opakovatelnost, mezilehlá přesnost, limit kvantifikace, selektivita a stabilita (stabilita standardů, stabilita v matrici, stabilita transportu, stabilita ve zpracovaném vzorku). Kvantifikace byla provedena prostřednictvím matričních kalibračních křivek s využitím interního standardu, kterým byl ampicilin. Validovaná analytická metoda byla následně použita v rámci depleční studie pro stanovení reziduí amoxicilinu ve studovaných tkáních (svalovina, játra, ledviny, tuk) pokusných zvířat kura domácího. Naměřené hodnoty reziduí slouží jako podklad pro výpočet ochranné lhůty veterinárního léčivého přípravku.
Název v anglickém jazyce
Quantitative determination of amoxicillin in edible tissues of the domestic chicken in a depletion study
Popis výsledku anglicky
The analytical method for the determination of amoxicillin in edible chicken tissues (muscle, liver, kidney, fat) was optimized and validated. Liquid chromatography-tandem mass spectrometry with electrospray ionization was used for the analysis. The method optimization was focused on the choice of the extraction, separation and detection conditions. The following validation parameters were tested: linearity, accuracy, repeatability, between-run precision, limit of quantitation, selectivity, stability (standard stability, stability in matrix, transport stability, processed sample stability). The matrix calibration curve with internal standard (ampicillin) was used for the quantitation. The validated analytical method was used for the determination of amoxicillin residues in the studied chicken tissues (muscle, liver, kidney, fat) obtained from the depletion study. The measured values of residues were used for the withdrawal period calculation of the tested veterinary medicinal product.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
10406 - Analytical chemistry
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK1910057" target="_blank" >QK1910057: Získání dat pro stanovení maximálního limitu reziduí pro kyselinu klavulanovou v poživatelných tkáních kura domácího a farmakokinetických a farmakodynamických parametrů vybraných antimikrobiálních látek u brojlerů masných plemen kura domácího</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2020
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Veterinářství
ISSN
0506-8231
e-ISSN
—
Svazek periodika
70
Číslo periodika v rámci svazku
12
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
721-726
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—