Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Kolik baktérií z trávicího traktu kuřat je kultivovatelných in vitro?

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F20%3AN0000148" target="_blank" >RIV/00027162:_____/20:N0000148 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.vetweb.cz/kolik-bakterii-z-traviciho-traktu-kurat-je-kultivovatelnych-in-vitro/" target="_blank" >https://www.vetweb.cz/kolik-bakterii-z-traviciho-traktu-kurat-je-kultivovatelnych-in-vitro/</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Kolik baktérií z trávicího traktu kuřat je kultivovatelných in vitro?

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V této práci jsme zaočkovali 174 různých živných půd obsahem slepých střev dospělých slepic a sekvenováním části genu pro 16S rRNA jsme porovnali skladbu mikroflóry v původním inokulu a po kultivaci v živných půdách. Prosté porovnání ukázalo, že 42 % z nejběžnějších členů střevní mikroflóry drůbeže jsme byli schopni kultivovat in vitro. Vzhledem k tomu, že mezi baktériemi nekultivovatelnými v naší studii se objevily i druhy, pro které jsou známy podmínky pro kultivaci in vitro, lze říci, že více než polovina baktérií z trávicího traktu drůbeže je kultivovatelná a může být získaná v čistých kulturách pro další využití ve formě probiotik.

  • Název v anglickém jazyce

    How many chicken gut microbiota members can be grown in vitro?

  • Popis výsledku anglicky

    In this study we inoculated 174 different culture media with caecal content from adult hens, and compared the microbiota composition in the original caecal samples and in bacterial masses growing in vitro by 16S rRNA sequencing. In total, 42 % of gut microbiota members could be grown in vitro and since there were some species which were not cultured but for which the culture conditions are known, it is likely that more than half of chicken gut microbiota can be grown in vitro, obtained in pure cultures and used as probiotics in a future.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40301 - Veterinary science

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QK1810462" target="_blank" >QK1810462: Manipulace se složením střevní mikroflóry monogastrů jako cesta k potlačení E. coli infekcí a snížení spotřeby antimikrobik</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2020

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Veterinářství

  • ISSN

    1214-7648

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    70

  • Číslo periodika v rámci svazku

    12

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    17

  • Strana od-do

    712-728

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus