Lactobacillus amylovorus jako potenciální zdroj glykosidáz zvyšujících stravitelnost krmiva prasat
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F22%3AN0000106" target="_blank" >RIV/00027162:_____/22:N0000106 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://kongrescssm2022.bpp.cz/cs/odborny-program-108" target="_blank" >https://kongrescssm2022.bpp.cz/cs/odborny-program-108</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Lactobacillus amylovorus jako potenciální zdroj glykosidáz zvyšujících stravitelnost krmiva prasat
Popis výsledku v původním jazyce
Úvod: Lactobacillus amylovorus je Gram-pozitivní bakterie mléčného kvašení (BMK), která je často izolována z trávícího traktu (TT) prasat. Probiotický potenciál tohoto druhu spočívá v produkci organických kyselin a také v produkci glykosidáz (GH), které mohou zvyšovat stravitelnost krmiva. Tento bakteriální druh představuje potenciální probiotikum zejména pro selata v období odstavu, které přecházejí na pevnou stravu s obsahem polysacharidů. Cíl: Cílem studie bylo charakterizovat potenciální schopnosti jednotlivých izolátů L. amylovorus, izolovaných z TT domácích a divokých prasat, hydrolyzovat méně stravitelné komponenty krmiva. Metodika: Ze vzorků TT divokých a domácích prasat byly izolovány BMK, jejichž genomy byly osekvenovány technologií Illumina. Geny pro GH byly anotovány servrem dbCAN2 s použitím databáze CAZy. Utilizace poly, oligo a mono sacharidů byly analyzovány pomocí komerčních testů API50 CH. Výsledky: Téměř všechny izoláty druhu L. amylovorus dokázaly utilizovat škrob, D-rafinózu, D-celobiózu, D-maltózu a D-melibiózu. Vlastnosti odpovídají genům CAZy rodin GH13, GH36, GH27 a GH3. Izoláty z divokých prasat utilizovaly více druhů substrátů než izoláty z domácích prasat např.: D-turanózu, D-trehalózu aj. Závěr: L.amylovorus disponuje enzymatickým vybavením umožňující vyšší stravitelnost škrobů a nestravitelných α galaktosidů jako je melibióza a D-rafinóza v krmivu. Izoláty druhu L. amylovorus pocházející z domácích a zejména z divokých prasat, mají potenciál zvyšovat stravitelnost krmiva.
Název v anglickém jazyce
Lactobacillus amylovorus as a potential source of glycoside hydrolases increasing pig’s feed digestibility
Popis výsledku anglicky
Introduction: Lactobacillus amylovorus is a Gram-positive lactic acid bacterium (LAB) that is often isolated from the gastrointestinal tract (GIT) of pigs. The probiotic potential of this species lies in the production of organic acids and also in the production of glycoside hydrolases (GH), which can increase the digestibility of feed. Therefore, this bacterial species represents a potential probiotic especially for weaned piglets, which switch to a solid diet containing polysaccharides. Aim: The aim of the study was to characterize the potential ability of individual isolates of L. amylovorus, isolated from GIT of domestic pigs and wild boars, to hydrolyse less digestible feed components. Methods: LABs whose genomes were sequenced by Illumina technology were isolated from GIT samples from wild and domestic pigs. GH genes were annotated by the dbCAN2 server using the CAZy database. Utilisation of poly, oligo and mono saccharides were analysed using commercial API50 CH assays. Results: Almost all L. amylovorus isolates were able to utilize starch, D-raffinose, D-cellobiose, D-maltose and D-mellibiose. The substrate utilisation correspond to the CAZy genes of the GH13, GH36, GH27 and GH3 families. Isolates from wild boars utilized more types of substrates than isolates from domestic pigs, for example: D-turanose, D-trehalose, etc. Conclusion: L. amylovorus is able to produce enzymes enabling higher digestibility of starches and indigestible α-galactosides such as mellibiose and D-raffinose in feed. L. amylovorus isolates from domestic pigs and especially wild boars have the potential to increase feed digestibility. "
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK1910351" target="_blank" >QK1910351: Divoká a domácí prasata jako zdroj probiotických kultur a vliv technologických postupů přípravy a skladby synbiotického krmiva na jeho efektivitu a funkčnost</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2022
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů