Laktobacily z trávicího traktu prasat jako potenciální rezervoár ATB rezistence pro patogenní mikroorganismy
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F21%3AN0000210" target="_blank" >RIV/00027162:_____/21:N0000210 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.vri.cz/wp-content/uploads/2021/11/Pozvanka-25.-11.-2021.pdf" target="_blank" >https://www.vri.cz/wp-content/uploads/2021/11/Pozvanka-25.-11.-2021.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Laktobacily z trávicího traktu prasat jako potenciální rezervoár ATB rezistence pro patogenní mikroorganismy
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem přednášky bylo účastníky seznámit s výskytem antimikrobiální rezistence u laktobacilů, konkrétně u Lbc. amylovorus, které byly izolovány z trávicího traktu domácích a divokých prasat. Získané výsledky slouží k výběru probiotických bakterií pro prasata, kde informace ohledně antimikrobiální rezistence je klíčová pro výběr daného probiotického kmene. Vhodným výběrem probiotických preparátů lze následně snížit infekční zátěž v chovech hospodářských zvířat a tím omezit šíření patogenních agens. Výsledky této studie ukazují, že laktobacily (Lbc. amylovorus) z diovkých prasat, z hlediska rizika šíření rezistentních genů, mohou být vhodnými kandidáty pro výběr probiotických kmenů pro domácí prasata. Na druhou stranu, studie prokázala zvýšený výskyt genů rezistence, které se šíří horizontální přenosem, u izolátů Lbc. amylovorus získaných z domácích prasat. Tudíž tyto laktobacily mohou sloužit jako rezervoár genů rezistence pro patogenní mikroorganizmy nacházející se v trávicím traktu prasat.
Název v anglickém jazyce
Lactobacilli from the digestive tract of pigs as a potential reservoir of ATB resistance for pathogenic microorganisms
Popis výsledku anglicky
The aim of the lecture was to acquaint participants with the occurrence of antimicrobial resistance in lactobacilli, specifically in Lbc. amylovorus species, which have been isolated from the digestive tract of domestic pigs and wildboars. The obtained results will be used to select probiotic bacteria for pigs, where information about antimicrobial resistance is crucial for the selection of a given probiotic strain. Appropriate selection of probiotic products can subsequently reduce the infectious burden in livestock breeding and thus reduce the spread of pathogenic agents. The results of this study show that lactobacilli (Lbc. amylovorus) from wildboars, in terms of the risk of spread of resistance genes, may be suitable candidates for the selection of probiotic strains for farmed pigs. On the other hand, the study showed an increased incidence of resistance genes that spread by horizontal transfer in Lbc amylovorus isolates. obtained from domestic pigs. Thus, these lactobacilli may serve as a reservoir for resistance genes for pathogenic microorganisms found in the digestive tract of pigs.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK1910351" target="_blank" >QK1910351: Divoká a domácí prasata jako zdroj probiotických kultur a vliv technologických postupů přípravy a skladby synbiotického krmiva na jeho efektivitu a funkčnost</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2021
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů